Kylmenneen liiton korjauskurssi

Kylmenneen liiton korjauskurssi

Onko avioliittosi kylmennyt ja mietit mitä tehdä? Ovatko työ ja arki imeneet molemmat puolisot tyhjiin? Väsymys aiheuttaa aikuisissa kiukkua niin kuin lapsissakin. Alamme äksyillä ja syytellä toista, vaikka paha olo ja virkistyksen puute on itsellä. Jos kumpikin puoliso tuo iltaisin kotiin sen ikävimmän osan persoonastaan, läheisyys hiipuu ja tilalle tulee etäisyys.

Etääntyneeseen suhteeseen syntyy tyhjiö kahden ihmisen välille. Puhe loppuu. Kosketus lakkaa. Nauru päättyy. Tyhjiö kahden ihmisen välillä täyttyy jollakin ihan muulla: työllä, liikunnalla, haaveilla menneistä tai tulevista ihastuksista, tai eropuheilla.

Ero on tietenkin jokaisen ihmisen oikeus, mutta sitä kannattaa hieman miettiä. Kyseessä on aikuisen elämän suurin kriisi, jota voi verrata vanhemman kuolemaan tai terveyden menetykseen – niin järisyttävästi yhteisön mureneminen ja instituution rikkoutuminen satuttaa ihmistä, joka on kuin ”ohjelmoitu” elämään samassa tutussa laumassa ja kasvattamaan lapset samassa rakkaassa perheessä. Ennen kuin lähdet eroamaan, käännä jokainen kivi.

Mitä voit tehdä?

Mene pariterapiaan. Keskustelu kokeneen terapeutin kanssa avaa lukot ja saa joskus vuosien hiljaisuuden murtumaan. Usein parin välinen hiljaisuus merkitsee, että ”näin paljon on sanomatta”. Pariterapiassa molemmat saavat puhua rauhassa ja loppuun. Pariterapiassa ei etsitä syyllisiä, vaan katsotaan ikään kuin lintuperspektiivistä, mitä parisuhteelle tapahtui. Ja mitä kumpikin tarvitsee. Eikö puoliso lähde terapiaan? Mene yksin. Saat vahvistuksen todelliselle huolellesi. Se hätä, mitä tunnet, on aitoa ja vakavasti otettavaa.

Kommunikoitteko te puolison kanssa eri tavoin? On tavallista, että yksi vaatii puhumista ja toinen vähättelee ongelmia. Tämä saa konfliktin vain kiihtymään, sillä kumpikaan ei luovu kannastaan. Joillekin avioliiton ongelmat ovat niin pelottavia, että he kieltäytyvät edes ajattelemasta niitä. Siksi: luo turvallinen tapa keskustella vaikeuksista ilman erouhkailua.

Moni kylmennyt liitto kärsii siitä, että kumpikin on mielestään antanut liitolle kaiken saamatta vastakaikua. Silloin alkaa katkeruus, joka on silkkaa myrkkyä keskinäiselle vuoropuhelulle. Ihminen käsittelee katkeruuttaan joko vihan kautta tai sitten kylmettämällä sydämensä niin, ettei mikään tunnu miltään. Yksilöpsykoterapiassa voit käsitellä tätä katkeruuden tunnevyyhteä. Vapautumalla siitä voit alkaa tarkastella asioita objektiivisemmin. Katkeruudesta vapautuva ihminen löytää toivon ihan uudella tavalla.

Jos sydämesi on kylmennyt puolisoasi kohtaan, kokeile jakamista. Jaa vihasi, pettymyksesi ja surusi, mutta tee se tavalla joka ei tunnu hyökkäykseltä. Saatat saada aikaan todella hienon keskustelun.

Lopuksi: Oletko henkilö, joka ei uskalla rakastaa, koska lopputuloksesta ei voi olla aivan varma? Myös tämä aihe on sellainen, josta voisit jutella oman terapeuttisi kanssa. Nimittäin, jos molemmat pidättelevät hellyyden tarpeitaan ja läheisyyden kaipuutaan, odotellen epävarmaa tulevaisuutta, toivon ylläpitäminen on hyvin vaikeaa. Ja jokainen pari tarvitsee toivoa. Niin tekin. Parisuhteet elävät toivosta.

Heli Vaaranen
psykoterapeutti

Varaa aika puhelimitse: 09 2280 5267  tai  nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita