Nettiterapia vaihtoehtona

Nettiterapia vaihtoehtona

Ajanvaraus terapiaan tapahtuu jo kätevästi netissä ja samoin voit tavoittaa terapeutin omalta kotisohvaltasi tai kesämökiltäsi. Voisiko tämä olla vaihtoehto sinulle?

Tuttu tarina vastaanotolla on, että asiakkaalle on suositeltu terapiaa jo vuosia sitten, mutta asia on jäänyt hoitamatta. Asiakas on yrittänyt löytää vaikeassa elämäntilanteessa sopivaa terapeuttia ja etsintä on tuntunut liian raskaalta arjen keskellä. Monelta on jäänyt saamatta apua tämän vuoksi. Näen videoavusteisen nettiterapian hyvänä vaihtoehtona tutustua terapeuttiin, jonka jälkeen asiakas voi tehdä päätöksen, haluaako jatkaa työskentelyä videoavusteisesti tai kasvotusten.

Videoavusteiset nettiterapiat ovat nykypäivää. Nettiterapialla voidaan tarkoittaa toisinaan itsenäistä työskentelyä erilaisin harjoituksien ja videoiden avulla. Videoavusteinen nettiterapia Väestöliitossa tapahtuu joko puhelimen tai tietokoneen avulla suojatun nettiyhteyden kautta (Minduu) ja vastassa on aina aito ihminen ruudun toisella puolella koko tapaamisen ajan.

On hyvä, että asiakkaille voidaan tarjota vaihtoehtoja siinä, miten he haluavat terapian toteutuvan. Jos henkilöllä on esim. sosiaalisten tilanteiden pelkoa tai paniikkioireilua ihmisjoukossa, vastaanotolle tulo voi olla kynnyskysymys. Asiakkaan kanssa voidaan myös yhdessä sopia, että vastaanotolle tulo on yksi hoidon tavoitteista.

Yhteydenpito terapeuttiin onnistuu videoavusteisesti myös silloin, kun matka terapeutin vastaanotolle on pitkä tai omalla paikkakunnalla ei ole vapaata terapeuttia. Esim. Utsjoella asuva henkilö voi valita sopivan terapeutin Etelä-Suomesta. Terapiasuhteeseen voi tulla myös pitkä tauko esimerkiksi ulkomaan työkomennuksen tai pitkän lomamatkan vuoksi ja terapiakäynnin voi toteuttaa tarvittaessa videoavusteisesti myös näissä tapauksissa.

Terapiassa voi tulla eteen tilanteita, joissa terapeutin läsnäolo fyysisesti on tarkoituksenmukaista ja luo turvaa. Nenäliinan ojentaminen muutakin kuin virtuaalisesti on näissä hetkissä paikallaan. Tällaisia tilanteita voi olla esimerkiksi vaikeiden traumojen tai surun käsittely. Näistä on aina hyvä keskustella terapeutin kanssa ja tunnustella, miten työskentelyä on hyvä jatkaa.

Yksilöllinen kohtaaminen ja asiakaslähteisyys on tärkeää, on kyse joko perinteisestä vastaanottotilanteesta tai videoavusteisesta nettiterapiasta. Uskon nettiterapian olevan tulevaisuutta, jonka meidän tämän hetken nuoriso on jo ottamassa omakseen ja suosittelen muidenkin kokeilevan sitä rohkeasti.

Kaarina Jorva
Psykologi, psykoterapia koulutuksessa (KKT, kognitiivinen käyttäytymisterapia)

Varaa aika nettiterapiaan puhelimitse: 09 2280 5267 tai suoraan Kaarinan nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita