Erektiohäiriö

Erektiohäiriö

Erektiohäiriössä miehellä on haasteita saavuttaa tai ylläpitää riittävän vahva erektio seksin onnistumiseksi sekä nautinnon takaamiseksi ja se voi vaikuttaa miehen itsetuntoon, seksuaaliseen nautintoon sekä aiheuttaa ristiriitoja ja rasitteita parisuhteeseen.

Usein ajatellaan, että erektiovaikeudet ovat vain iäkkäämpien miesten ongelma. Haasteita erektion suhteen esiintyy kaikenikäisillä miehillä ja joidenkin tutkimusten mukaan jopa 20% miehistä kärsii niistä. Ikääntymisen myötä erektiohäiriön esiintyvyys kuitenkin lisääntyy huomattavasti.

Erektiohäiriön taustalla voi olla fyysinen tai psyykkinen syy, joskus molemmat. Itsehoitona voi ensin hakea tietoa erektiohäiriöstä kirjallisuudesta tai internetistä. Avoin keskustelu kumppanin tai luotettavan henkilön kanssa voi auttaa avaamaan omaa ajatusmaailmaa sekä tunteita ja sen myötä vähentää seksielämän paineita.

Fyysiseen puoleen voi itse vaikuttaa vaalimalla terveellisiä elämäntapoja. Kokonaisvaltaista hyvinvointia tukeva ruokavalio, liikunnan lisääminen ja ylipainon välttäminen voivat auttaa vahvemman erektion tavoittelussa. Myös tupakointi ja alkoholin liikakäyttö vaikuttavat erektioon haitallisesti. Lantionpohjalihasten jumppaa ei tule unohtaa, sillä vahva lantionpohja antaa tukea erektiolle sekä parantaa lantion alueen verenkiertoa.

Erektiohäiriön toistuessa tai jatkuessa pidemmän aikaa, on tärkeää hakeutua lääkärin vastaanotolle. Häiriön taustalla voi olla jokin piilevä sairaus, kuten diabetes tai verenpainetauti tai perussairauteen käytettävä lääkitys. Omalääkäri tai erikoislääkäri kartoittaa kokonaisvaltaisesti terveydentilaa ja haastattelee erektioon vaikuttavista asioista. Lääkäri määrää laboratoriokokeita, joista selvitetään mm. testosteronitasoa.

Nykyään on olemassa lukuisia erilaisia lääkevalmisteita, joita voi aloittaa erektiohäiriöiden ilmaantuessa. Lääkehoidon aloittamisesta keskustellaan ja päätetään lääkärin vastaanotolla. Markkinoilla olevat lääkkeet ovat tehokkaita, mutta ne eivät välttämättä ole yksistään riittäviä purkamaan erektiohäiriön aiheuttamia haasteita seksi- ja parisuhde-elämässä. Joissain tapauksissa tarvitaan rinnalle keskusteluapua.

Erektiohäiriön taustalla voi olla myös psyykkiset syyt, joita voidaan tarkastella seksuaaliterapiassa yksin tai yhdessä kumppanin kanssa. Stressi, epäonnistumisen pelko, uupumus, erilaiset traumaattiset tapahtumat sekä parisuhdehaasteet tai kumppanin suhtautuminen seksuaalisuuteen voivat vaikuttaa erektion toimivuuteen. Epäonnistuneet yritykset voivat johtaa suorituspaineisiin, jotka aiheuttavat negatiivisen kierteen seksin suhteen. Tämä vaikuttaa parisuhteessa molempien seksuaaliseen tyytyväisyyteen.

Vaikka erektiohäiriöiden tiedetään olevan yleisiä ja koskettavan monia miehiä, niiden hyväksyminen ei ole kuitenkaan helppoa. Kun kroppa ei toimi ja tuota nautintoa kuten aiemmin, voi mies tuntea ahdistusta, häpeää ja epäonnistumisen pelkoa. Terapiaan hakeutuminen voi olla kynnyksen takana, vaikka moni kokee olevansa yksin haasteen kanssa. Terapiassa päästään kuitenkin tehokkaasti pureutumaan psyykkisiin tekijöihin sekä niiden vaikutuksiin kehossa ja miehellä on myös mahdollisuus purkaa omia tunteitaan luottamuksellisesti.

Jonna Karimo
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS)

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 09 2280 5267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita