Työuupumus – mikä saa pattereista virran loppumaan?

Työuupumus – mikä saa pattereista virran loppumaan?

Työuupumus on usein prosessi, joka hiipii pikkuhiljaa ja voimavarat ehtyvät vähitellen. Palautuvatko voimasi normaalilla levolla? Tunnetko yhä useammin työsi merkityksettömäksi? Onko kyynisyys tuttu tunne, entä tunne työsi mielekkyydestä? Tunnetko muutoksia ammatillisessa itsetunnossa? Työuupumukseen liittyy samoja asioita kuin uupumukseen yleensä, erilaisia ja eriasteisia stressioireita.

On viisasta pysähtyä itsensä äärellä ja miettiä mikä minua uuvuttaa? Jos työ tai työkulttuuri ovat sellaisia, että ne eivät vastaa omia arvojasi ja joudut tekemään työtä omien arvojesi vastaisesti, on selvää, että tämä alkaa nakertaa sisältä. Myös mahdottomiksi asetetut tavoitteet (itse tai työnantaja) ovat suuri mahdollistaja työuupumukselle. Usein työntekijät, jotka uupuvat, ovat äärimmäisen tunnollisia ja jo omat tavoitteet ja kriteerit ovat korkeat. Jos tähän lisätään työnantajan asettamat paineet, on ymmärrettävää, että virta ”pattereista” vähenee tai loppuu.

On myös hyvä tehdä matkaa itseensä ja tutkailla, voiko uupumuksen taustalla olla omaan elämään liittyviä kriisejä, esim. toimimaton parisuhde. Ihminen on näet kokonaisuus ja kaikki vaikuttaa kaikkeen.

Mitä sinä voit tehdä, oman elämäsi toimitusjohtajana? On turha käyttää energiaa siihen, mille et voi mitään, esim. työasiat, joihin et voi oikeasti vaikuttaa. Sitä vastoin kaikki paukut kannattaa käyttää siihen, mihin voit vaikuttaa. Kokemukseni mukaan asiakkaat mieltävät usein tilanteensa niin, että juuri mitään ei ole tehtävissä, mutta keskustelutuokion päätteeksi toteavat, että eihän asia olekaan niin. Ajattelen ja olen asian käytännössä todentanut, että meillä on usein paljon enemmän mahdollisuuksia kuin ihan äkkiseltään näemmekään. Kysy itseltäsi: mitä muutat, poistat, lisäät tai vähennät siitä, mihin sinä voit vaikuttaa, ja mikä lisää sinun hyvinvointiasi?

Ratkaisukeskeisyyden kolme ydinperiaatetta ovat hyvin toimivia:

Milton H. Erickson on aikonaan todennut: ” Ihminen tietää ratkaisun ongelmiinsa, vaikka hän ei vielä tiedä, että hän tietää”.

Ota työuupumus rohkeasti puheeksi esim. työterveyshuollossa. Apua on saatavilla, kun lähdet asiassa liikkeelle, yksin ei kannata jäädä asiaa murehtimaan ja voimaan huonosti. Voimavarojen ja ratkaisujen löytymisessä myös psykoterapeutti voi olla sinulle hyväksi avuksi.

Sari Pettersson
Psykoterapeuttii

Varaa aika puhelimitse: 09 2280 5267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita