Itsetyydytys

Itsetyydytys

Runkkaus, sormettaminen, käteen vetäminen, masturbointi, sooloseksi, itsetyydytykselle löytyy monta nimeä. Itsetyydytyksellä tarkoitetaan seksuaalisen nautinnon tuottamista itselleen. Se on hieno tapa tutustua omaan kehoon, antaa aikaa nautinnolle ja lisätä omaa seksuaalista halua. Itsetyydytyksen aikana erittyy mielihyvähormoneja, jotka lisäävät nautinnon tunnetta. Orgasmi tai laukeaminen lievittää stressiä ja saa koko kehon rentoutumaan. Itsetyydytys on erinomainen tapa tuottaa itselle nautintoa juuri sellaisessa tahdissa kuin itse haluaa.

Nykyään itsetyydytykseen suhtaudutaan myönteisesti, ja sen on todettu edistävän seksuaaliterveyttä. Itsetyydytykseen liittyy kuitenkin hieman surullinen historia. 1700- luvulla itsetyydytystä pidettiin sairautena ja syntinä, mistä piti päästä eroon keinolla millä hyvänsä. Suomessa julkaistiin vielä 1950-luvulla oppaita, joissa itsetyydytystä pidettiin kehoa ja terveyttä vahingoittavana. Itsetyydytykseen voi vielä tänä päivänäkin liittyä paljon vääriä uskomuksia ja häpeää. Mutta nykyään asiallinen tieto on lisääntynyt, ja uskomukset itsetyydytykseen liittyvistä haitoista ovat vähentyneet. Itsetyydytys ei vahingoita sukuelimiä, eikä aiheuta lapsettomuutta tai iho-ongelmia. Itsetyydytystä voi harrastaa myös kuukautisten aikana.

Itsetyydytykselle ei ole ikärajaa. Useimmille itsetyydytys on tärkeä osa omaa seksuaalisuutta läpi elämän. Jo pienet lapset alkavat tutustua omaan kehoonsa kosketuksen kautta. Lasten itsetyydytyksestä käytetään nimeä unnuttaminen. Murrosiässä itsetyydytys yleensä lisääntyy, ja seksuaaliset ajatukset ja fantasiat voimistuvat. Pikkuhiljaa jokaiselle muodostuu omanlainen tapa nautinnon kokemiseen.

Itsetyydytystä voi harjoitella myös aikuisena. Ensin on hyvä miettiä, mikä saa mielen ja kehon kiihottumaan, entä millainen kosketus tuntuu hyvältä? Klitoriksen ja peniksen stimulaatio on tyypillinen tapa harrastaa itsetyydytystä. Genitaalialueella on paljon hermopäitä, minkä vuoksi alue on erityisen herkkä. Seksuaalisen kiihottumisen aikana verekkyys lisääntyy häpyhuulissa, klitoriksessa ja peniksessä korostaen herkkyyttä entisestään. Itsetyydytyksen muoto on jokaisen henkilökohtainen asia, ei ole oikeaa tai väärää tapaa. Koskettaa voi sukuelinten päältä tai sisältä, ihoa niiden ympärillä, nänniä, peräaukkoa tai jotain muuta kohtaa omasta kehosta. Kosketus voi olla hierovaa, hellää, puristavaa, nopeaa, hidasta, mikä ikinä tuntuukaan itsestä mukavalta. Apuna voi käyttää liukastusvoidetta, öljyä tai seksileluja. Mielen on hyvä olla virittynyt itsetyydytyksen aikana. Jos mielessä pyörivät tekemättömät työt ja arjen muut asiat, on ymmärrettävästi vaikea saada kehoa ja mieltä kiihottumaan.

Itsetyydytyksen sopivan määrän jokainen määrittelee itse. Sitä voi tehdä vaikka joka päivä tai useasti päivässä. Runsaskin itsetyydytys on normaalia, kunhan se ei estä tekemästä normaaleja arkeen kuuluvia asioita tai aiheuta kipuja. Jos itsetyydytyksen määrä herättää huolta tai kokee elämänhallinnan puutteelliseksi itsetyydytyksen vuoksi, aiheesta voi keskustella esimerkiksi seksuaaliterapeutin kanssa.

Kaikki eivät saa riittävää tyydytystä itsetyydytyksestä. Monet kuvaavat, ettei itsetyydytys tunnu miltään tai orgasmi tai laukeaminen on vaisu, joten se ei tunnu mielekkäältä. Osa liittää itsetyydytyksen paineen purkamiseen tai stressin helpotukseen, eikä koe itsetyydytystä erityisen kiihottavana tai nautinnollisena kokemuksena. Itsetyydytys voi opettaa paljon omasta nautinnosta, joten kannattaa opetella hyvä tapa tuottaa itselleen nautintoa. Kun osaa nauttia omasta kehostaan, oppii myös paremmin nauttimaan seksistä toisen kanssa.

Jonna Räisänen
seksuaaliterapeutti’

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 09 2280 5267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita