Toivo taklaa ahdistuksen

Toivo taklaa ahdistuksen

Ahdistumisen tunne on luonnollinen reaktio, kun ihminen kokee epävarmuutta ja pelkoa haasteen edessä. Hallinnan tunne katoaa ja usko selviytymiseen hupenee. Ahdistus tunteena on myös tärkeä, se varoittaa ja saa valmistautumaan. Jos pelko saa kuitenkin ylivallan, selviytyminen käy hankalaksi.

Toiveikkuus selviytymisestä on ahdistuksen eli pelon vastakohta. Toiveikkuus auttaa muuttamaan ajattelutapaa ja tunteita, sekä havaitsemaan todellisuutta realistisemmasta näkökulmasta. Pahimmat uhkakuvat harvoin tapahtuvat sellaisinaan. Omat pienetkin teot ja uusi näkökulma antaa vahvuutta selviytyä.

Myös vertaisten tuki voimistaa. On tärkeä kuulla, kuinka joku toinen löysi keinon eteenpäin ja jakaa miten itse olen selvinnyt elämän kannokoista aiemmin. Voimavaraa on sekin, että rohkaistuu hakemaan apua. Toiveikkuus auttaa parantamaan sietokykyä, resilienssiä, ja näkemään omat mahdollisuudet kasvaa haasteiden kautta.

Terapiassa harjoitellaan mielen rauhoittamista ja toiveikkuuden ylläpitämistä

Kun ahdistunut asiakas tulee terapiaan, saa hän kertoa peloistaan. Terapeutti auttaa asiakasta pysähtymään voimakkaan tunteen edessä. Kehon rauhoittaminen tukee mielen rauhoittumista, jotta järkevät ajatukset saavat sijaa. Yksinkertainen hengittämiseen keskittyvä harjoitus on ensiapu. Rauhoittuminen tukee kehoa, hermostoa ja aivoja yhteistyöhön.

Usein tässä prosessissa ihminen huomaa vaativansa itseltään liiallisuuksia. Hän on kenties elätellyt itsestään ideaalia mielikuvaa siitä, millainen hänen pitäisi olla: vahva, täydellinen, tehokas. Terapeutti vahvistaa armollisuutta itseä kohtaan.

Keskustelu terapeutin kanssa auttaa löytämään uusia näkökulmia tilanteeseen. Ulospääsytiet ahdistavasta tilanteesta alkavat hahmottua. Huomio kiinnittyy siihen, että ihminen on paljon enemmän kuin hänen pelkojensa syöttämät ajatuksensa ja uskomuksensa itsestään. ”Se oli silloin, kun tulin tallotuksi. Nyt on nyt.” Toiveikkuus kasvaa.

Terapiasta voi saada mukaan myös kotitehtäviä, joissa esimerkiksi muistutetaan mieleen taitoja ja osaamisia ja kirjataan ne ylös tulevaa varten. Itselleen voi keksiä tai etsiä vaikkapa voimaräpin, voimalauseen tai voimanimen.

Vinkkejä kehon ja mielen rauhoittamiseen

Jos huomaat olevasi ahdistunut ja pelokas voit kokeilla näitä keinoja kehon ja mielen rauhoittamiseen.

Raija Tikkanen
Ratkaisukeskeinen terapeutti

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 09 2280 5267 (arkisin klo 8 -15) tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita