Onko sinulla parisuhteessasi aikaa olla myös yksin?

Onko sinulla parisuhteessasi aikaa olla myös yksin?

Emme aina itse pysty erottamaan muiden ihmisten toiveita omistamme.

Ei ole ihmeellistä, että tavatessamme uuden viehättävän kumppanin haluaisimme jakaa päivän jokaisen hetken hänen seurassaan. Tutustuessamme toiseen saatamme tuntea, että olemme kuin yksi ja sama ihminen samanlaisine tarpeineen, mielenkiinnon kohteineen ja unelmineen. On helppoa ajatella, että vihdoin olen löytänyt kauan kaipaamani sielunkumppanin!

Yhdessä oleminen ja asioiden jakaminen toisen kanssa on parhaimmillaan nautinnollista ja jopa eheyttävää. Parisuhteen jatkuessa tiivis yhdessäolo voi kuitenkin välillä tuntua ahtaalta. Tällöin voi kysyä itseltään, olisiko aika kääntyä hetkeksi sisäänpäin? Tämä ei ole kumppanin pois työntämistä vaan keskittymistä aika ajoin omaan itseen. Pystyäkseen todella jakamaan, ihminen tarvitsee riittävästi yksityistä aikaa itselleen tärkeiden asioiden parissa.

Kuinka paljon tarvitsen omaa aikaa?

Kasvamme yhdessä, mutta koostumme yksin.

Se, kuinka paljon tarvitset omaa aikaa yksinololle tai esimerkiksi harrastuksillesi, on yksilöllistä. Ahdistunut, kiukkuinen tai levoton tunne kumppanin seurassa voi kertoa siitä, ettet ole muistanut huomioida riittävästi omia tarpeitasi. Kun huomaat ihmissuhteessasi happivajausta, voit esimerkiksi raivata kalenterista tilaa viikottaisille hetkille luonnossa liikkumiseen, urheiluun, harrastuksiin, ystävien tapaamiselle tai rentoutumiselle. 

On hyvä kertoa kumppanillesi suunnitelmistasi ja muistuttaa häntä siitä, miksi omat tekemiset ovat sinulle merkityksellisiä. Voisi sanoa, että yksi pitkän parisuhteen salaisuuksista on se, että molemmat tunnistavat itsensä ja toisensa yksilöinä, erillisinä ihmisinä, joilla molemmilla on myös omat tarpeensa ja nautintonsa. Ikään kuin ihmismielen ja tunteiden palaset löytäisivät yksin olemisen kautta paikkansa palapelin suuremmassa kokonaisuudessa.

Tunnetko jatkuvaa stressiä parisuhteessa?

Oman ajan ja omien tarpeiden ”ohittaminen” saattaa pidemmän päälle oireilla epämääräisenä stressinä, levottomuutena tai ahdistuneisuutena. Hankaluus hakeutua omien asioiden pariin ja tarve takertua toiseen voivat olla merkkejä myös läheisriippuvuudesta. Läheisriippuvainen kokee syvää pelkoa yksin jäämisestä ja asettaa muiden tarpeet etusijalle. 

Omista toimintamalleistaan parisuhteessa on mahdollista tulla tietoiseksi keskustellen oman kumppanin kanssa. Joskus saattaa olla tarpeen pohtia käyttäytymistään, tunteitaan sekä tarpeitaan myös esimerkiksi ulkopuolisen ammattilaisen kanssa. Terapia tarjoaa ilmatilaa, näkökulmia ja uudenlaisia ratkaisumalleja, joiden löytäminen ei aina ole helppoa yksin.

Kaunis kaipuu

Yksin ollessa voi joskus huomata kaipaavansa kumppaniaan. Toisen ajattelemiseen liittyvää kaunista kaipuun tunnetta ei tarvitse muuttaa tai ”korjata”. Tunteen merkille pantuaan voi muistaa sen, miksi toisen seurassa on niin hyvä olla. Kun olet kokenut asioita myös yksin tai muiden seurassa, on kokemuksista ja sattumuksista mukava päästä kertomaan kumppanillesi kohtaamisen hetkellä.

Entä kun ympäristö ei syystä tai toisesta mahdollista oman fyysisen tilan ottamista? Miten olisi tällöin uppoutuminen hyvän levyn tai kirjan vietäväksi, sopimus puolisosi kanssa siitä, että sinua ei kannata häiritä pariin tuntiin, hiljentyä rentoutusharjoituksen äärelle, keskittyä kädentöihin tai vaikkapa kirjoittaa. Oikea toimintatapa löytyy siitä kun pysähdyt, hiljennyt ja kysyt jälleen itseltäsi: mitä tarvitsen juuri nyt?

Tehtävä oman ajan tutkimiseen:

Varaa itsellesi 15 minuuttia kiireetöntä aikaa ja kirjoita asioita, jotka ovat sinulle tärkeitä ja joita eniten arvostat elämässäsi. Tee sitten lista niistä asioista, joita haluaisit tehdä yksin. Katso sen jälkeen rauhassa listaasi ja kysy itseltäsi, toteutuvatko tärkeät asiat elämässäsi juuri tällä hetkellä. 

Tommi Aspelund on Väestöliitolla työskentelevä yksilö ja -pariterapeutti,
joka arvostaa itsetutkiskelua, omaa aikaansa sekä aitoa yhteyttä läheisiin ihmisiinsä.

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 09 2280 5267 (arkisin klo 8 -15) tai nettiajanvarauksesta.

Kirjavinkki pariskunnille tai parisuhteesta kiinnostuneille:
Gary Chapman: Rakkauden kieli (2007).
Tunnetko oman sekä kumppanisi tavat rakastaa? Gary Chapman avaa kirjassaan ymmärrettävästi ja selkeästi viisi rakkauden kieltä, jotka ovat: sanat, lahjat, kosketus, yhteinen aika sekä palvelukset.

Varaa aika Soita