Herkkä siemensyöksy

Herkkä siemensyöksy

Herkkä siemensyöksy on yksi yleisimpiä siemensyöksyyn liittyviä seksuaalielämän haasteita miehillä. Herkässä siemensyöksyssä mies laukeaa nopeammin kuin itse tai kumppani haluaisi. Lääketieteessä ennenaikaisesta siemensyöksystä puhutaan, kun yhdynnän aloittamisesta laukeamiseen on kulunut 1-2 minuuttia ja vaivasta aiheutuu kärsimystä.

Siemensyöksyn herkkyyttä esiintyy kaikenikäisillä miehillä, mutta tavallisimmin ongelma ilmenee nuorella iällä. Osa miehistä kokee siemensyöksyn herkkänä koko ikänsä ja toiset puolestaan saavat helpotusta vaivaan iän ja kokemuksen karttuessa. Laukeamiseen liittyviä ongelmia voi ilmaantua myös miehen ikääntyessä.

Kokemus herkästä siemensyöksystä on aina yksilöllinen. Joillekin lyhyempi laukeamisaika ei vaikuta seksielämän nautinnollisuuteen. Herkkä siemensyöksy voi kuitenkin vaikuttaa olennaisesti seksuaaliseen tyytyväisyyteen ja hyvinvointiin. Negatiiviset seuraukset voivat ulottua seksuaaliseen käyttäytymiseen esimerkiksi seksin välttelynä. Tällöin tilannetta kannattaa tarkastella yksilön kannalta tarkemmin.

Herkän siemensyöksyn hoito

Apua tilanteeseen voi saada hakemalla tietoa siemensyöksyn herkkyydestä ja kokeilemalla itsehoitona erilaisia harjoitteita, joiden avulla pyritään siemensyöksyn säätelyyn. Näitä ovat mm. start-stop -menetelmä ja puristustekniikka. Myös lantionpohjalihasten harjoittelu voi vahvistaa erektiota tukevia lihaksia ja lisätä mahdollisuutta kontrolloida siemensyöksyä. Säännöllisyys parantaa harjoitteiden tehoa sekä siten tuloksia ja niitä voi tehdä yksin tai yhdessä kumppanin kanssa.

Mikäli itsehoidosta ei saada odotettua apua, voi hakeutua omalääkärin tai seksologin vastaanotolle, jossa pohditaan millainen hoito voisi auttaa ongelman purkuun.

Lääkäriin hakeutuessa pyritään selvittämään kokonaisvaltaisesti asiasta aiheutuva kärsimyksen vaikeusaste ja asiakkaan terveydentilaa. On tärkeää varmistaa, ettei vaivan takana ole elimellistä syytä tai esimerkiksi erektiovaikeuksien taustalla olevien sairauksien ja lääkkeiden vaikutusta siemensyöksyn herkkyyteen. Itsehoitoharjoittelu voidaan yhdistää lääkehoitoon, jonka laadusta ja aloittamisesta keskustellaan yhdessä hoitavan lääkärin kanssa. Lääkehoitona voidaan käyttää peniksen paikallispuudutevoidetta tai suun kautta otettavaa lääkitystä, joka vaikuttaa siemensyöksyn säätelyyn osallistuvaan aivokeskukseen.

Tutkimukset osoittavat, että herkän siemensyöksyn hoito on tehokkainta, kun yhdistetään lääkkeellinen ja lyhytterapeuttinen hoito. Moni mies saa apua seksuaaliterapiasta, jossa käydään läpi mm. asiakkaan kokemusta, itsehoitokeinoja, tekniikkaan liittyviä asioita ja seksuaalireaktioita. Asiakkaalla on mahdollisuus käsitellä myös herkkään siemensyöksyyn liittyviä ajatuksia sekä tunteita ja tämän kautta lievittää usein vaivan kanssa esiintyvää häpeää ja ahdistuneisuutta.

Terapiasta on erityisesti hyötyä, mikäli siemensyöksyyn liittyvä haaste näkyy seksissä kumppanin kanssa. Kumppanin tuki ja osallistuminen hoitoon voivat vaikuttaa merkittävästi hoidon tuloksellisuuteen. Terapiassa käydään läpi seksuaaliseen tyytyväisyyteen liittyviä tekijöitä sekä parisuhteen kommunikaatiota ja dynamiikkaa. Terapiassa mietitään, kuinka päästään tilanteeseen, jossa molempien seksuaalinen tyytyväisyys on huomioitu.

Jonna Karimo
Kliininen seksologi, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS)

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 09 2280 5267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita