Arjen pienet parisuhdeteot

Arjen pienet parisuhdeteot

Olen sitä mieltä, että arki on parisuhteen syli. Arjessa parisuhteen kuuluisi elpyä, rakentua ja vahvistua. Parisuhdetta ei rakenneta treffeillä tai kuherruslomilla. Arki on se mitä elämme kaikki enemmän kuin mitään muuta. Arki on se, joka haastaa. Arjessa moni asia vie aikaamme ja huomiotamme. On työ, ehkä lapsia, ehkä omat harrastukset, arjen askareet ja levätäkin olisi hyvä jossain vaiheessa. Siinä saattaa parisuhde jäädä huomiotta.

Jos emme rakenna parisuhteen pienistä parisuhdeteoista rutiinia arkeen saatamme etääntyä kumppanistamme huomaamatta. Jotkut parisuhteet kestävät paremmin ja pidempään, jotkut lyhyemmän ajan. Mikään parisuhde ei kestä loputtomasti jos ei kumppanille anna läsnäoloa, huomiota ja aikaa.

Ajattelemme parisuhdeteot usein työläinä ja jotenkin erityisinä temppuina. Pitäisi olla lahjaa, laatuaikaa, tuntitolkulla mahdollisuutta keskustella syvällisesti. Harvalla on tällaisia mahdollisuuksia.

Vastaanotollani pariskuntien kanssa pohdimme mitä voisivat olla ne pienet arkiset parisuhdeteot, joita voisi itse toteuttaa ja mitä toivoisi kumppanilta. Taustalla on aina tarpeemme. Tarpeemme olla turvassa, tulla huomioiduksi, kuulluksi, olla yhteydessä ja kokea olevansa rakastettu sekä hyväksytty. Arjessa pienet parisuhdeteot pohjautuvat näihin tarpeisiin. Parisuhdetekoja voi pohtia yhdessä kumppanin kanssa. Olen listannut tähän joitakin parisuhdetekoja, joita voi ottaa omaan arkeen toteutettavaksi.

Läsnäolo

Annanko huomioni, katseeni, aikani joka päivä pienen hetken ajan myös kumppanilleni? Keskityn todella kohtaamaan hänet. Se voi olla pidempi halaus, kuulumisten kysely ja kuulumisten kuunteleminen.

Ihoaika eli ihostelu

Onko päivässämme pieni hetki sille, että ihomme koskevat toisiaan. Voimmeko ottaa yhteisen suihkuhetken ja halata alastomat vartalot toisiamme vasten? Yhteinen peitto ja alastomina nukkuminen voivat olla myös ratkaisu. Pieni hetki olla iho ihoa vasten.

Kahdeksan sekunnin suudelma

Lähtö-hyvänhuomenen-kotiinsaapumis-pusut muuttuvat usein ajan saatossa nopeiksi. Arjessa voisi keskittyä antamaan vähintään yhden läsnäolevan kahdeksan sekunnin suudelman. Se kuulostaa lyhyeltä. Se tuntuu pidemmältä kuin perussuikkasu. Se tuo syvempää yhteyttä.

Laitevapaat alueet ja hetket

Laitteet tuovat parisuhteisiin paljon haasteita. On hyvä jos kotona on paikkoja ja hetkiä, jolloin laitteita ei käytetä. Silloin katseet siirtyvät ruudulta tärkeään henkilöön. Ihmiselle on merkityksellistä tulla nähdyksi ja olla katseen kautta yhteydessä toiseen. Tämäkin parisuhdeteko tuo paljon syvyyttä ja läsnäoloa parisuhteeseen. Kumppani tuumaa: minä huomaan, että olen sinulle merkityksellinen!

Kumppanin huomioiminen

Kumppanille voi antaa iltaisin palautetta asioista, joita hän on päivän aikana tehnyt ja kiittää niistä. Joskus meiltä saattaa jäädä huomaamatta se miten kumppani on pitänyt huolta kodista, perheestä, lapsista, tai meistä. Kun alkaa kiinnittämään huomiota siihen mistä kumppania voi kiittää, luo se myös yhteyttä häneen syvemmällä tasolla. Samalla se vastaa hänelle hänen syvimpiin tarpeisiinsa.

Pauliina Flang
Seksuaaliterapeutti, uusperheneuvoja

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 09 2280 5267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita