Stressi – ihana energian lähde vai vaativa seuralainen?

Stressi – ihana energian lähde vai vaativa seuralainen?

Meistä jokainen kokee stressiä elämänsä aikana ja opettelee, miten tulla toimeen sen kanssa. Olemme yksilöitä ja kuormitumme eri aikoina eri tavoin. Joustavuutemme vaihtelee niin temperamentin kuin elämäntilanteemme takia. Silti meistä jokainen kärsii jossain vaiheessa stressistä ja sen kanssa on opeteltava tulla toimeen.

Stressi voi liittyä hankalaan työilmapiiriin, työtehtävien rakentumiseen tai työn sisällön kuormittavuuteen. Toki stressillä on myös myönteisiä vaikutuksia – sopiva määrä stressiä esimerkiksi auttaa meitä saamaan asioita aikaiseksi. Osa tunnistaa toimivansa tehokkaammin, kun joutuu toimimaan aikapaineen alla. 

Rentouta keho ja pysäytä levoton mieli

Haasta itseäsi siihen, miten haet tasapainoa kehosi ja mielesi kanssa. Stressaantuneena keho on ylivirittynyt ja tarvitsee rentoutumista, lepoa ja palautumista. Mieli rauhoitetaan alkamalla rauhoittaa kehoa. Suo itsellesi rauhallisia kävelylenkkejä, joogaa, hiljaisuutta, hierontaa, akupunktiota tai mitä tahansa, millä saat kehosi lepotilaan.

Useimmat meistä kaipaavat sanallisia keinoja pohtia tilannetta – saada uutta perspektiiviä ja jonkinlaista ymmärrystä tilanteesta.  Levoton mieli pitää pysäyttää jo sen takia, että säilytät itselläsi kyvyn ajatella rationaalisesti, pystyt tekemään töitä ja kykenet vuorovaikutukseen lähimmäistesi kanssa. Osa tekee tätä pohdintaa ystävien kanssa, joku kirjoittaa päiväkirjaa ja osa hakee uutta näkökulmaa psykoterapian keinoin. 

Joskus kuormittavuutta aiheuttavat ihmiset, joiden kanssa oma olo menee tukalaksi. Pohdi, onko sinun mahdollista vähentää vuorovaikutusta hänen kanssaan. Joskus auttaa myös se, että tavoittaa omasta ajatuksesta mikä toisessa ihmisessä ärsyttää. Se voi olla piirre, jota ei siedä itsessään. Tai esimerkiksi se, että toinen purkaa omaa pahaa oloa sinuun. Joskus tilanteen ymmärtäminen helpottaa, vaikka pahan mielen purkaminen toiseen ei ole sopivaa.  

Jokaisen meistä on löydettävä omat keinot tulla toimeen stressin kanssa ja löydettävä omat tapansa olla tasapainossa. Omaa mieltä ja kehoa tulee hoitaa jo siksi että ihminen itse on vastuussa omasta hyvinvoinnistaan ja tarvitsee huolenpitoa ja lempeyttä itseään kohtaan. 

Työterveyslaitos tarjoaa tarkempaa tietoa työelämän stressistä ja siihen liittyvistä tekijöistä, mikäli stressisi liittyy työelämään ja uupumusoireistoon. Uupumusoireiluun voit hakea apua työterveyshuollosta tai oman esimiehen kanssa työtehtävistä neuvottelemalla, yleensä rajaamalla niitä sovituilla tavoilla. Ulkopuolisen kanssa keskustelu voi auttaa saamaan asioihin erilaisen tarkastelukulman.

Sirpa Pitkäniitty
Psykologi, psykoterapeutti

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 0922805267 tai nettiajanvarauksesta.

Lisätietoa ja Self help -materiaalia on saatavilla mm. seuraavilla sivuilla

Varaa aika Soita