Poikkeustila pysäyttää pohtimaan elämän ainutkertaisuutta

Poikkeustila pysäyttää pohtimaan elämän ainutkertaisuutta

Terapeuttina olen huomannut miten sitoutuminen terapiaan on kasvanut tämän kuluneen puolen vuoden aikana. Teen terapiaa, jossa asiakkaani ovat kaikki itse maksavia. Tämä vaatii pääomaa – mutta kun ihminen on sitoutunut itsensä tutkimiseen tai elämänlaatunsa parantamiseen, ei sillä ole ollut merkitystä. Asiakkaissani on niin nuoria kuin vanhempia.

Olen pohtinut, miksi tällainen ilmiö on tullut juuri nyt, vaikka voisi ajatella ettei terapia ole asia, joka tulee mieleen kun ympärillä myllertää. Uskon, että juuri se kollektiivinen poikkeustila, jota me kaikki käymme läpi, herättää myös yksittäisiä ihmisiä pohtimaan tarkemmin elämäänsä.

Itse elin yhdeksän vuotta poikkeusaikaa, kun hoidin vaikeasti vammaista tytärtäni. Tämä aika herätti pohtimaan arvojani, uskomuksiani, elämääni, tulevaa ja mennyttä. Ehkä tässä ajassa on kyse jostakin samankaltaisuudesta. Aika on herättänyt pohtimaan omaa elämää ja siinä olevaa kärsimystä, epämiellyttäviä tunteita tai toistuvia vaikeita ihmissuhteita. Ihmisille on tullut mieleen, että haluan muutosta ja tarvitsen siihen tuekseni ammattilaisen.

Joskus poikkeustila elämässä saa ihmisen pohtimaan mikä on elämässä merkityksellistä ja elääkö sitä todella arvojensa mukaista elämää. Joillekin riittää, että tekee pieniä muutoksia arkeensa. Joskus kuitenkin elämässä on niin monta palasta, joiden asettelu uomiinsa tuntuu itsekseen tai kumppanin kanssa liian vaivalloiselta, ja silloin hakeudutaan terapiaan.

Poikkeusajassa asiakkaat ovat olleet motivoituneita ja elämästään syvästi kiinnostuneita. On ymmärretty myös vahvemmin oman elämän rajallisuus ja oman elämän ainutkertaisuus. Samalla on myös tullut vahva kokemus omistajuudesta omaan elämään. Minä voin vaikuttaa elänkö arvojani vasten vai niiden mukaan. Tällä on merkitystä ihmisen kokonaisvaltaiselle hyvinvoinnille.

Pauliina Flang
Seksuaaliterapeutti, uusperheneuvoja

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 09 2280 5267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita