10 vinkkiä parempaan jaksamiseen

10 vinkkiä parempaan jaksamiseen

Kaamosaikaan moni huomaa päivittäisen energiatason laskevan merkittävästi. Sen voi havaita esimerkiksi siitä, että roikut enemmän internetissä, scrollaat koko ajan sosiaalista mediaa, pelaat erilaisia pelejä yksinäsi, alkoholinkulutus on lisääntynyt. Voit olla normaalia enemmän yksinäsi, kehosi tuntuu normaalia raskaammalta ja pienet asiat tuntuvat vaikuttavan sinuun enemmän kuin aikaisemmin.

Mitä voin tehdä parantaakseni jaksamistani?

1. Huolehdi riittävästä unesta. Tarvitset unta keskimäärin 8 tuntia per yö. Vaikka sinusta saattaa tuntua, että pärjäisit lyhyemmilläkin yöunilla, suosittelen antamaan itsellesi mahdollisuuden nukkua 8 tuntia. Aivosi tarvitsevat sen ajan puhdistuakseen.

2. Ulkoile päivittäin. Lähde ulkoilemaan hetkeksi päivittäin, vaikka ulkoilma ei aina sinne kutsuisikaan. Jos ulos lähteminen tuntuu haastavalta, muistele niitä hetkiä, kun olet saanut itsesi ulkoilemaan. Miltä tuntuu hengittää ulkoilmaa? Tunnetko eron vireystilassasi palatessasi kotiin? Eikö olekin hyvä tunne.

3. Syö monipuolisesti. Huolehdi, että saat riittävän ravitsevaa ruokaa päivittäin. Roskaruoka tekee aina välillä hyvää, mutta pääasiallisesti on tärkeää syödä terveellistä ja ravitsevaa ruokaa.

4. Vähennä nettiaikaasi. Yritä vähentää netissä roikkumista, sosiaalisessa mediassa oloa ja nettipelien pelaamista. Voit laittaa vaikka itsellesi aikarajoituksia. Huomaat tätä jatkaessasi, että saat lisää energiaa arjen muihin toimintoihin.

5. Hanki lisäenergiaa kirkasvalolla. Kaamosaika on usein haastava. Suosittelen kokeilemaan kirkasvalolamppua, siitä on todistettavasti apua.

6. Ylläpidä sosiaalisia suhteita. Covid-19 on tuonut mukanaan rajoituksia sosiaaliseen elämään ja aiheuttanut sitä kautta enemmän eristäytyneisyyttä ja yksinolemista. Ylläpidä kuitenkin sosiaalisia suhteita, vaikka puhelimitse. Tapaa ystäviä rajoituksien sallimissa puitteissa.

7. Tarkastele alkoholinkäyttöäsi. Mihin tarpeeseen käytät sitä? Voitko löytää toisen keinon, joka täyttäisi saman tarpeen?

8. Kokeile jotain uutta. Se voi olla jotain ihan pientä, mikä ei vaadi paljon vaivaa. Monesti uusi asia piristää ja antaa sinulle enemmän energiaa arkeen.

9. Tutki asennettasi. Mitä tapahtuu, jos asennoidut uudella tavalla haastavaan aikaan? Yritä nähdä haastava aika esimerkiksi oppimiskokemuksena omasta itsestäsi.

10. Tee asioita, joista saat energiaa. Tuo niitä mahdollisuuksien mukaan lisää elämääsi.

Tarja Södergård
Psykoterapeutti, sosionomi

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 0922805267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita