Onnellisuus ja toivo tässä hetkessä – Art makes me stronger, osa 1

Onnellisuus ja toivo tässä hetkessä – Art makes me stronger, osa 1

Istahdan terassin rappusille ja suljen silmäni. Kesäkuinen aamuhetki on täynnä kiireettömyyttä. Kuuntelen omenapuiden lehvistössä piileskelevien sieppojen sirkuttelua. Niillä on asiaa toisilleen, mutta minä en heidän kieltään ymmärrä. Aurinko kurkottelee minua ja koko ympäröivää tienoota kohden, herätellen meidät kaikki lempeästi uuden päivän kukoistukseen.

Hengitän rauhallisesti sisään ja ulos. Annan ajatusteni levätä tässä hetkessä. Nautin kiireettömästä olostani ja ihollani silkkiseltä tuntuvasta tuulen vireestä. ”Tätä onni on!” ajattelen ja hymy kirpoaa silmäkulmiini.

Meille ihmisille ominaista on pyrkimys tavoitella onnellisuutta. Monet eri keinot onnen tavoittamiseksi on käytössä elämämme aikana. Yhden mielestä vain raha tuo todellisen onnen elämään. Toinen meistä keräilee ympärilleen tavarapaljouden, jotta kokisi itsensä tyytyväiseksi. Tavoittelemme elämässämme usein suuria ja uneksimme lähes mahdottomasta. Saatamme ajatella, että onni olisi jossain kauempana kuin missä juuri nyt itse olemme. Unelmat ovat tärkeitä, mutta jos elämme ”sitten kun minulla on” elämää, tämän hetken mahdollisuudet valuvat tyhjinä pois käsistämme. Elämä ei tapahdu eilen tai huomenna. Elämä tapahtuu juuri nyt. Juuri tämä hetki on merkityksellinen.

Onnelliseksi itsensä kokevat henkilöt kertovat usein olevansa tyytyväisiä juuri siitä mitä heillä juuri nyt on. Vaikka toimeentulo ja raha luovatkin tietynlaista turvallisuutta ja vakautta elämään, ne eivät tyynnytä kuitenkaan pohjimmiltaan ihmisen onnellisuuden kaipuuta. Raha on ulkoinen väline saavuttaa jotakin näkyvää, jota voimme omistaa tai pitää hallussamme. Raha tuottaa myös yksilölle valtaa. Havaittava tosiseikka on, että todennäköisesti rahaa on ihmisellä aina ja joka tapauksessa aina liian vähän. Olipa sitä miten paljon tahansa. Mikään ei riitä, ahneuden määrä on mittaamaton. Aina pitäisi olla vain enemmän ja enemmän ja lopulta koskaan ei olisi kuitenkaan ihmismielelle riittävästi.

Tyytyväisyyttä nykyhetkeen jokainen meistä voi itse harjoitella. Voin opetella tänäänkin näkemään hyvää ympärilläni. Voin opetella näkemään hyvää itse itsessäni ja sallia itseni olla omanlaiseni persoona. Lempeää asennoitumista itseen ja omiin oikkuihin voi harjoitella. Kun katson peiliin, voin opetella sanomaan itselleni että oletpa sinä hyvä tyyppi. Tyytyväisyys ja positiivinen elämänasenne, eivät kuitenkaan tarkoita tosiasioiden pois sulkemista tietoisuudestamme. Realisoimalla nykyhetken mahdollisuudet ja käytössäni olevat resurssit, autan minua itseäni hahmottamaan suuremman kuvan myös tulevaisuudesta. Kotikutoinen, tyydyttävä, sekä riittävän hyvä arki muodostuu pienistä hetkistä, hyvistä sanoista, ystävällisistä teoista ja kohtaamisista. Jokainen uusi aamu on mahdollisuus uusien taitojen oppimiselle.

Elämä on matka ja seikkailu odottaa minua tänäänkin. Voin haastaa itseäni miettimään sitä, mitkä asiat ovat elämässäni juuri nyt hyvin. Onnellisuus on tila, johon voimme vaikuttaa itse omilla asenteillamme, teoillamme ja sanoillamme. Voimme ruokkia joko hyvää tai pahaa omissa ajatuksissamme, elämässämme ja tässä maailmassa. Hyvillä, ystävällisillä teoilla ja sanoilla on valtava merkitys. Hyvät, rohkaisevat sanat ja teot vaikuttavat niin ihmisiin, elämiin kuin ympäristöömmekin. Joskus onnellisuuden tavoittaa itselleen kuin ohimennen juuri silloin, kun tekeekin muiden ihmisten eteen hyvää. Pyyteettömästi, vastapalvelusta odottamatta. Onnellisuus on elämän myönteisyyttä, sitkeyttä ja luottamusta siihen, että paha on lopulta voitettavissa ja muutos on tänäänkin mahdollinen. Toivo on elämää ylläpitävä teema, joka luo polun kohti huomisen kiehtovaa seikkailua.

Onnellisuus ja toivo tässä hetkessä on seitsenosaisen Art makes me stronger -blogisarjan ensimmäinen osa.

Tässä blogisarjassa käyn läpi arjessani esille nousseita pohdintoja liittyen hyvinvointiin, onnellisuuteen sekä toivoon. Pohdin yhteisöllisyyden merkitystä mielenterveyden kannalta. Kiinnitän arjessani huomioni usein pieniin, kiinnostaviin yksityiskohtiin. Haaveilen suurista ja unelmoin isosti. Tavoitteeni on tässä blogisarjassa tuoda esille myös ekspressiivistä taideterapiaa, työnohjausta ja pohtia niiden mahdollisuuksia mielenterveyttä edistävinä ja ylläpitävinä toimina.

Blogisarjan kirjoittaja Janiika Salo toimii Väestöliiton Terapiapalveluiden taideterapeuttina sekä työnohjaajana.

Varaa aika Soita