Metsäni on linnani – Mindfulness-harjoitus  – Art makes me stronger, osa 6

Metsäni on linnani – Mindfulness-harjoitus – Art makes me stronger, osa 6

Kutsun sinut nyt kokeilemaan kehittämääni Mindfulness-harjoitetta. Harjoitteen tavoitteena on keskittyä tietoisesti nykyhetkeen ”tässä ja nyt”-kokemukseen. Jos mielessäsi harhailee lukuisia ajatuksia ja tunteita, koita ohittaa ne tietoisesti ja määrätietoisesti tämän harjoituksen aikana. Seuraava harjoitus on helppo toteuttaa yksin ja se on kaikille turvallinen. Harjoituksen toteutuspaikka voi olla maaseutu- tai kaupunkimiljöössä, metsämaisemassa tai puistossa. Ensisijaisesti suosittelen valitsemaan metsän, jotta saisit tehdä tämän harjoitteen omassa rauhassa. Mikäli harjoitus jostain syystä keskeytyy, se ei haittaa harjoituksen kulkua. Voit jatkaa harjoitteen tekemistä myös tauon jälkeen. Keskeytykset ja yllättävät tilanteethan kuuluvat aina elämään ja niitäkin on hyvä oppia sietämään. Sallivuutta ja läsnäoloa tässä hetkessä voi harjoitella joka päivä, olivatpa olosuhteet mitkä tahansa. Varustauduthan tämän harjoituksen tekemiseen hyvillä kävelykengillä ja mukavalla vaatetuksella, jossa sinun on mahdollisimman helppo ja vaivatonta liikkua. Varaa itseäsi varten mukaan myös kynä ja paperia. Harjoituksen kokonaiskesto on yhteensä n. 30min.

Harjoituksen kulku:

1.Lähde nyt liikkeelle omalla polullasi. Rauhoita oma kävelyrytmisi. Etene polullasi rauhallisesti, ilman kiirettä. Kuulostele oman kehosi liikettä ja hengityksen rytmiä. Halutessasi voit pitää kävelyssä taukoja ja pysähtyä hetkeksi. Suuntaa huomiosi kävelyn rytmiin ja tähän hetkeen ”tässä ja nyt”. Jos mielesi lähtee tämän harjoituksen aikana harhailemaan tekemättömiin töihin tai muihin arjen askareisiin, koita aktiivisesti palauttaa huomiosi aina takaisin tähän hetkeen. Kuuntele omaa itseäsi ja kunnioita omaa tapaasi liikkua tällä polulla. Nautiskele liikkeestä ja sen tuomasta rennosta olosta omassa kehossasi. Älä lähde muuttamaan itseäsi, salli itsesi olla tässä hetkessä oma itsesi.

2. Kulje polullasi eteenpäin. Anna hengityksesi virrata luontaisella rytmillä nenän kautta sisään ja suun kautta ulos.

3. Ole avoin tässä luontomaisemassa eteesi avautuville väreille, muodoille, äänille ja tuoksuille. Metsä herättelee sinun aistejasi ja hellii sinua, luoden hyvää oloa ja rauhan kokemusta.

4. Pysähdy nyt polullasi. Nosta katseesi ylös maasta ja havainnoi mitä näet ympärilläsi. Mitä näet? Mitä haistat? Mitä koet juuri nyt? Mitkä yksityiskohdat kiinnostavat sinua tässä maisemassa? Millaisia värejä näet? Entä millaisia valoja ja varjoja havainnoit maisemassa olevan? Miltä puut, metsä, ruoho ja kasvillisuus näyttää? Salli itsellesi hyvä hetki tässä maisemassa. Hengitä syvään ja rauhallisesti. Tiedosta, että sinä itsekin olet osa tätä luontoa.

5. Lähde nyt liikkeelle polullasi ja havainnoi: mikä sinua rauhoittaa tässä maisemassa? Miltä rauhoittumisen kokemus tuntuu sinun kehossasi? Hengitä syvään ja rauhallisesti. Ole läsnä ja tietoinen tässä hetkessä. Näe mitä ympärilläsi tapahtuu. Rauhoita tämä hyvä hetki itseäsi varten. Nauti liikkeestä.

6. Pysähdy nyt polullasi. Havainnoi nyt, mikä sinulle on kaunista tässä maisemassa juuri nyt? Löydettyäsi jonkin itseäsi kiinnostavan yksityiskohdan tässä maisemassa, pysähdy sen ääreen. Tarkastele nyt rauhassa tätä pientä yksityiskohtaa tässä luontomaisemassa. Ota oma hetkesi ja rauhoita tilanne. Hengitä syvään ja rauhallisesti. Anne itsellesi mahdollisuus nauttia tästä kiireettömästä hetkestä luonnossa.

7. Lähde liikkeelle polullasi. Valmistaudu harjoituksen päätösvaiheeseen. Hengitä syvään ja rauhallisesti. Etsi itsellesi sellainen itseäsi miellyttävä paikka tästä maisemastasi, johon haluat lopulta tämän harjoituksen päättyvän. Voit istahtaa vaikkapa kannon nokalle tai puistonpenkille.

8. Ota kynä ja paperi. Kirjoita mieleesi nousevia yksittäisiä avainsanoja. Avain sanojen pohjalta voit kirjoittaa itseäsi varten jonkin voimalauseen, joka kannustaa ja rohkaisee sinua juuri tänään. Talleta voimalause mieleesi ja kuulostele kokemustasi luonnossa liikkumisesta. Kiitä itseäsi tämän harjoituksen tekemisestä.

Metsäni on linnani Mindfulness-harjoitus on seitsenosaisen Art makes me stronger -blogisarjan kuudes osa.

Tässä blogisarjassa käyn läpi arjessani esille nousseita pohdintoja liittyen hyvinvointiin, onnellisuuteen sekä toivoon. Pohdin yhteisöllisyyden merkitystä mielenterveyden kannalta. Kiinnitän arjessani huomioni usein pieniin, kiinnostaviin yksityiskohtiin. Haaveilen suurista ja unelmoin isosti. Tavoitteeni on tässä blogisarjassa tuoda esille myös ekspressiivistä taideterapiaa, työnohjausta ja pohtia niiden mahdollisuuksia mielenterveyttä edistävinä ja ylläpitävinä toimina.

Blogisarjan kirjoittaja Janiika Salo toimii Väestöliiton Terapiapalveluiden taideterapeuttina sekä työnohjaajana.

Varaa aika Soita