Psykoterapian tarpeessa – uudestaan?

Psykoterapian tarpeessa – uudestaan?

”Olo oli kyllä ihan hyvä.”

”Jotenkin epäonnistunut fiilis, kun taas istuu täällä.”

”En oikein ymmärrä mistä nyt on kyse…”

Takana saattaa olla pitkäkin terapia ja tämän jälkeen olo on ollut varsin luottavainen tulevaisuuden suhteen. Silti, syystä tai toisesta, itsensä saattaa löytää uudestaan psykoterapeutin vastaanotolta. Mitenköhän näin on päässyt käymään?

Epävarmuus, epätietoisuus ja epäonnistuminen. Tällaisia tunteita ovat uudestaan terapiaan tulevat saattaneet kuvata. Mutta myös helpotusta, tyytyväisyyttä ja voimaantunutta oloa.

Siis vastauksena otsikon kysymykseen sen enempää kiertelemättä: kyllä, psykoterapiaan voi hakeutua uudestaan. Tämä ei ole kovinkaan harvinaista tai poikkeuksellista. Mutta ei myöskään pakollista. Terapiaan kannattaa kuitenkin hakeutua uudestaan mieluummin aikaisemmin kuin myöhemmin. Tunnetusti asioilla voi olla tapana hankaloitua mitä pidempään niiden antaa hautua.

Itse asiassa psykoterapeutin luokse tuleminen voi kertoa jostakin positiivisesta: osataan hakea apua sieltä, mistä siitä tuntee hyötyvänsä.

Uudelleen terapiaan hakeutuminen ei välttämättä tarkoita uutta pitkää prosessia. Kyseeseen voi tulla yksittäinen käynti tai johonkin asiaan perehtyminen tarkemmin. Monesti on saatettu itsekseen pohtia tilannetta ja kaivataan terapeutin tuomaa ulkopuolista näkökulmaa.

Entä hakeutuisiko tutulle terapeutille vaiko täysin vieraalle? Tässäkin kannattaa kuulostella itseä. Joskus tutulle terapeutille on luonnostaan helppo palata. Toisinaan saatetaan kaivata apua toisenlaiseen ongelmaan kuin aiemmin. Ehkä jollakin toisella terapeutilla on osaamista tässä asiassa. Tai jostakin syystä aiemman terapeutin kanssa terapia on keskeytynyt, mikä sekään ei ole täysin tavatonta. Voidaan myös kaivata uudenlaisia lähestymistapoja.

Joskus elämäntilanne voi olla sellainen, ettei terapian uudelleen aloitus ole mahdollista. Tällöin voi yrittää aktiivisesti palauttaa mieleen niitä seikkoja, joista aikaisemmin on kokenut hyötyä. Netistä löytyy myös paljon oma-apuoppaita, joista voi poimia itselleen hyödyllisiä osia.

Terapiaan kannattaa kuitenkin hakeutua uudestaan, jos se yhtään tuntuu siinä hetkessä hyvältä ratkaisulta. Epävarmuudella ei kannata itseään väsyttää, vaan käynnistää dialogia terapeutin kanssa. Näin tilanne saa mahdollisuuden lähteä purkautumaan. Usein uudelleen terapiaan tulleet ovat lopulta olleet varsin tyytyväisiä valinnastaan. Tunne voi olla luottavainen ja itsevarmempi: jatkossakin osaa löytää apua, jos siihen tulee tarvetta.

Juho Reijula

Kirjoittaja toimii psykoterapeuttina Väestöliiton Terapiapalveluissa

Varaa aika Soita