Itsekritiikistä itsemyötätuntoon – matka sallivampaan suhtautumiseen itseen

Itsekritiikistä itsemyötätuntoon – matka sallivampaan suhtautumiseen itseen

Toisin kuin itsekriittisyys, joka kysyy, oletko tarpeeksi hyvä, itsemyötätunto kysyy mikä on hyväksi sinulle?” – Kristin Neff

Stressi ja pelko ovat usein seuranamme elämässämme, halusimme tai emme.  Näistä kumpuaa usein itsekritiikkiä itseämme kohtaan. Sisäinen äänemme voi arvostella ja moittia jatkuvasti tekemisiämme esimerkiksi seuraavasti: ”Mitä menit tuolloista typerää sanomaan koko ryhmän kuullen”, ” Etkö parempaa tulosta saanut tentistä”  tai ” ”Laiskana vain sohvalla  katselet tv:tä, kun lenkille tulisi jo olla”.

Odotuksemme ja vaatimuksemme voivat olla itseämme kohtaan jopa kohtuuttomia ja elämästä muodostuu sinnittelyä päivästä toiseen. Tämä saa huonon stressin vahvistumaan ja saatamme tuntea ahdistusta, joka johtaa hyvinvointimme heikkenemiseen. Itsekritiikki itseämme kohtaan myös heijastelee ympäristöömme, sillä sallivuutta ja ymmärtäväisyyttä on vaikea antaa muille ihmisille, jos olemme kovia piiskureita itsellemme.

Onneksi on tapoja, joilla voimme vapautua häpeän ja pelon kahleista sekä tulla paremmin sinuiksi stressimme kanssa. Itsemyötätunnon avulla voimme oppia suhtautumaan itseemme ja omaan epätäydellisyyteen hyväksyvämmin.  

Mitä itsemyötätunto tarkoittaa?

Itsemyötätunnolla tarkoitetaan taitoa nähdä itsensä ystävänä ja kohdella itseään myötätuntoisesti sekä ymmärtäväisesti. Se ei tarkoita itsensä säälimistä tai vastuun välttelyä, vaan oman suhtautumistavan muuttamista myötätuntoisemmaksi omia virheitä, epätäydellisyyksiä ja ongelmia kohtaan. 

Itsemyötätunnon taitoa voi harjoittaa ja sen kautta opimme arvostamaan itseämme sekä näkemään että riitämme juuri sellaisena kuin olemme. Sen taito vähentää stressiä, lisää hyvinvointia, vahvistaa aikaansaavuutta ja henkisiä voimavaroja haastavissa sekä pelottavissa tilanteissa. Lisäksi itsemyötätunnon kautta on mahdollista edistää hyviä ja rakentavia ihmissuhteita.

Epäonnistumisen hetkissä Itsemyötätunto on rinnallakulkija, joka auttaa meitä ponnahtamaan ylös ja jatkamaan matkaa sinnikkäästi sekä itseämme arvostaen.

Miten voimme edistää itsemyötätuntoa arjessa?

Muutamia vinkkejä sinulle arkeen!

Mira Pakarinen
Ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti ja Itsekriittisyydestä itsemyötätuntoon -ryhmän ohjaaja.

Kirjoittaja on ohjauksellisen työn sekä ihmisen potentiaalin löytämisen ja tukemisen ammattilainen. Hän on yhteiskuntatieteiden maisteri, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, Positive Psychology Practitioner, NLP-Practitioner ja Professional Certified Coach, PCC.

Tule harjoittelemaan itsemyötätuntoa ryhmässä!

Väestöliiton Terapiapalvelut järjestää syksyllä Itsekritiikistä itsemyötätuntoon ryhmän, jossa luottamuksellisessa ja turvallisessa pienryhmässä harjoittelemme yhdessä itsemyötätunnon taitoja. Saat mahdollisuuden oppia tunnistamaan haitallisen tunnekierteen, itsekriittiset ajatusmallit sekä ymmärtämään miten häpeä vaikuttaa tekemiseen sekä korvaamaan haitalliset mallit myötätunnolla sekä sallivuudella itseäsi kohtaan.

Tutustumme ryhmässä itsetuntemukseen, itsemyötätuntoon ja hyvinvoinnin teemoihin. Saat työkaluja ja harjoituksia, jotka auttavat sinua matkallasi parempaan hyvinvointiin ja sallivuuteen itseäsi kohtaa. Opit tunnistamaan kriittiset ajatukset ja asettamaan itsellesi realistisia odotuksia. Pysähdymme myös vaikeiden tunteiden äärelle ja miten niitä voi kohdata myötätuntoisesti.  Olet lämpimästi tervetullut ryhmään omana itsenäsi!

Lue lisää

Varaa aika Soita