Raudanpuute haluttomuuden taustalla

Raudanpuute haluttomuuden taustalla

Ferritiini eli varastorauta on viime vuosina alkanut herättää enenevässä määrin keskustelua. Siitä kirjoitellaan lehdissä ja puhutaan työpaikkojen kahvipöydissä. Facebookin raudanpuute-foorumeilla kysellään vertaistukea ja jaetaan vinkkejä lääkäreistä, jotka ottavat asiakkaiden oireet tosissaan. Raudanpuute näkyy myös terapeutin vastaanotoilla.

Ihmiset ovat heränneet miettimään, että ehkäpä jatkuvan väsymyksen ja uupumuksen, haluttomuuden, aivosumun ja keskittymis- sekä muistivaikeuksien taustalla on jotain muutakin kuin ruuhkavuodet.

Seksi ei huvita, tunteet kuormittavat, suorituskyky laskee eikä lopulta mikään enää tunnu oikein miltään. Ihminen alisuoriutuu, väsyy ja uupuu. Pelkkä ravinnosta saatava rauta ei riitä korjaamaan puutostilaa ja usein saattaa olla myös muista vitamiineista, kivennäis- ja hivenaineista vajetta. Verikokeita olisikin tärkeä ottaa kokonaistilanteen kartoittamiseksi raudanpuutteen selvittelyn yhteydessä.

Seksuaaliterapeutin vastaanotolla raudanpuute näkyy seksuaalisena haluttomuutena, väsymys- ja uupumusoireina sekä parisuhteen kommunikaatiovaikeuksina. Apua haluttomuuteen ja libidon ongelmiin haetaan usein myös yksin.

Parisuhteessa tyypillisesti pariskunnan toinen osapuoli on kyllästynyt kumppaninsa etäisyyteen, haluttomuuteen ja jatkuvaan väsymykseen. Liitto on saattanut rakoilla jo pitkään ja erokortti on nostettu pöydälle. Tässä kohtaa suhde on usein niin solmussa, että pelkkä raudanpuutteen hoitaminen ei enää riitä. Se on kuitenkin tärkeää, sillä oireiden paikkailemisen sijaan juurisyy pitää selvittää ja hoitaa, jotta elämä alkaisi taas tuntua elämisen arvoiselta.

Suhteen eheyttäminen kaipaa keskustelua, rakkauskarttojen päivittämistä, yhteisiä muistoja ja kipinän herättelemistä. Onneksi yhteisen asian äärelle pysähtyminen usein auttaa, kunhan malttia ja kärsivällisyyttä sekä yhteistä tahtoa vielä löytyy. Haluttomuus on saanut fysiologisen syyn, jonka hoitaminen antaa kaivattua toivoa. Se auttaa pariskunnan molempia osapuolia kääntymään toisensa puoleen ja pysähtymään rakkauden äärelle.

Liina Sievers
Erityistason seksuaaliterapeutti

Blogin kirjoittaja toimii Väestöliiton Terapiapalveluissa seksuaaliterapeuttina.

Varaa aika Soita