Palautumiseen apua Neurosonicista

Palautumiseen apua Neurosonicista

Nykypäivän elämänrytmi on kiihkeää ja niin yksi jos toinenkin valittaa stressiä ja uupumusta. Meillä kaikilla on omat keinomme yrittää rauhoittua ja rentoutua tämän kiihkeyden mukanaan tuomista rasituksista. Yksi juo lasin punaviiniä, toinen makoilee sohvalla. Kolmas treenaa salilla ja neljäs hypnotisoituu Insta Reelsien äärelle. Riittääkö tämä? Onko avain palautumiseen rasituksen lisääminen kovaa liikkumalla, alkoholia nauttimalla tai ruudun vangiksi jäämällä? Olisiko mistään muusta apua?

Kehon ja mielen kuormituksen kasvaessa unen saanti voi iltaisin olla vaikeaa. Öisin tulee heräiltyä, usein myös valvottua. Väsymys, stressi ja uupumus saattavat kehittyä vaivihkaa ja olo olla kuin lumipallolla rinnettä alas vieriessä. Päivät seuraavat toisiaan, väsymys kasvaa ja kehon kuormittuessa mieliala käy yhä matalammaksi.

Väsyneenä työnteko on takkuista ja ihmissuhteet rakoilla. Kotitöiden sijaan kutsuu sohva eivätkä kumppanin kasvot pitkän päivän päätteeksi herätä enää mielihyvää vaan lähinnä ärtymystä. ”Älä ainakaan seksiä pyydä, tänään en millään jaksa”, saattaa väsyneenä mielessään anella. Keho tuntuu turvonneelta, mieli kireältä ja tunteet latistuneilta. Jotta sairauslomalta vältyttäisiin, olisi jotain varmasti tärkeää tehdä? Mikä auttaisi ja löytyykö mitään, mikä saisi jatkuvasti kierroksilla käyvän mielen edes hetkeksi hiljennettyä?

Olen itse juuri se stressierkki, joka valvoo öisin ja juoksee päivät edestakaisin.Iltaisin on usein vaikea rauhoittaa kehoa yöunille. Olen etsinyt kaikenlaisia keinoja ja muuttanut paljon myös elämäni rytmiä tässä vuosien saatossa. Silti arjen pyörityksessä usein huomaa, että palautumisesta tulee ensimmäisenä tingittyä aikataulujen puskiessa päälle. Omasta kokemuksesta tiedän, kuinka vaikeaa on ruuhkavuosien myllerryksessä löytää tilaa riittävälle palautumiselle, vaikka keinoja olisikin käytössä. Itsemyötätuntoa on koeteltu monet kerrat ja onneksi siinä voi jokainen meistä aina kehittyä.   

Muistan, kuinka vuosi sitten ensimmäistä kertaa testasin Neurosonicin mobiilipatjaa Väestöliiton Terapiapalveluiden toimiston sohvalla. Olin väsynyt, ehkä nukkunut taas huonosti ja kieltämättä skeptinen lupausten edessä. Mistään mitään tietämättä köllähdin ensimmäiselle kymmenen minuutin rentoutusohjelmalleni. Hiljainen hurina lähti pohkeista ja levisi ylöspäin takareisiin ja selkään ylös hartioihin asti. Vaivuin pehmeään horrokseen, valveen ja unen rajatilaan. Hengitys rauhoittui, mieli hiljeni. Joogatunneilla olen joskus kokenut vastaavaa mielihyvää ja rentouden tunnetta. Tuon kymmenen minuutin jälkeen olin myyty. Lyhyt aika patjalla sai aikaan koko illan rentoutuneen fiiliksen. Tätä halusin lisää – ja stressaantuneille asiakkailleni myös!

Neurosonicin aikaansaaman matalataajuusvärähtelyn luvataan rauhoittavan hermostoa ja sitä kautta etenkin unen laadun usein paranevan. Itse huomasin tämän muutaman viikon aktiivikäytön aikana. Nukuin levollisemmin enkä heräillyt niin useasti. Juoksin jatkuvasti vessassa värähtelyn vilkastuttaessa myös aineenvaihduntaa. Mieliala koheni parantuneen palautumisen myötä huomattavasti ja tietynlainen ylivirittyneisyys alkoi kadota.

Neurosonicin kehittäjä, psykoterapeutti Marco Kärkkäinen kertoi podcastissani (voit kuunnella jakson täältä) tajunneensa olevan jonkin valtavan äärellä rakennettuaan ensimmäisen prototyypin aurinkotuolista omassa autotallissaan kehitystyön päästyä alkuun. Ihmiset ovatkin vuosien varrella saaneet siitä apua mm. ahdistukseen, unihäiriöihin, long covidin jälkioireisiin, osteoporoosiin, koliikkiin, lihasten palautumiseen ja keskittymisvaikeuksiin.

Terapiapalveluiden divaania kävi Liinan kutsusta testaamassa psykologi Tom Pakkanen. Tutkijana Tom on usein terveen skeptinen uusia asioita kohtaan ja Neurosonic yllätti hänet positiivisesti. Hoidon aikaansaama värähtely vei mielikuvissa merelle ja jälkeenpäin olo oli rentoutunut. Tom tunnustaa tekevänsä paljon töitä ja usein myös viikonloppuisin, joten saatamme löytää hänet Neurosonicilta jatkossa useamminkin.

Itse käytän Neurosonicin divaania nykyään asiakastyössäni niin ahdistuksen, työstressin ja jännittyneisyyden lievittämiseen kuin myös tunteiden käsittelyn helpottamiseen. Osalla värähtely vaikuttaa kehoon voimakkaasti, toiset eivät välttämättä koe suuria tunteita kevyttä miellyttävyyttä lukuun ottamatta. Tuntemukset ovat aina yksilöllisiä ja vastaanotolla käyttö on siinäkin mielessä kätevää, että hoidon herättämistä tuntemuksista voidaan keskustella heti yhdessä.

Neurosonicista jättimäisenä ”vibraattorina” on tullut palautetta Marcolle myös heränneistä seksihaluista. Seksuaaliterapeuttina erityisesti tämä ilahduttaa minua. Olen itsekin alkanut käyttää Neurosonicia asiakastyössä asiakkaan niin toivoessa myös haluttomuuden ja erektiovaikeuksien tukihoitona osana seksuaaliterapiaa. Älä säikähdä – vaikutus ei ole välitön! Ei siis tarvitse miettiä, löytääkö itsensä voihkimassa orgasmin kourissa terapeutin vastaanotolta.

Palautumisen tueksi voi itsekin tehdä paljon. Iltaisin kannattaa syödä hiilihydraattipitoinen iltapala ja venytellä kehon lihaksia rauhallisen lempeästi. Toisia orgasmit rauhoittavat, toisilla vireystasot nousevat. Jos tunnistat kuuluvasi heihin, jotka voisivat orgasmin jälkeen lähteä juoksemaan maratonia, ei seksiä kannata jättää päivän viimeiseksi asiaksi ennen nukkumaan menoa. Muista myös mikrotaukojen merkitys päivän aikana! Hyvänä nyrkkisääntönä voidaan pitää, että mitä paremmin muistat tauottaa päiviäsi, sitä vähemmälle jäävät tauot unessasi.

Rauhallisia palautumisen hetkiä pimeneviin syysiltoihin sinulle toivotellen,

Liina Sievers
Erityistason seksuaaliterapeutti

Blogin kirjoittaja toimii Väestöliiton Terapiapalveluissa seksuaaliterapeuttina.

Kaikkien Terapiapalveluiden asiakkaiden on mahdollista ottaa hoitoja yhdistettynä vastaanottokäyntiin. Neurosonic-laitteet löytyvät niin Helsingin Kalevankadun kuin Tampereen Aleksanterinkadun toimipisteeltä. Mikäli kiinnostuksesi heräsi, voit aina kysyä Neurosonic-hoidoista lisää omalta terapeutiltasi tai tiedustella asiaa asiakaspalvelustamme p. 09 2280 5267 / toimisto@vaestoliitonterapia.fi.

Varaa aika Soita