Mikä ihmeen työnohjaus?

Mikä ihmeen työnohjaus?

Kun työ on nautinto, elämä on ilo!

Kysyin 8 luokkalaiselta bonuspojaltani, että mitä sana työnohjaus tarkoittaa sinulle? Hän vastasi viisaasti: ”Se että joku auttaa tekemään töitäni. Munkin pitäisi saada työnohjausta siihen, että jaksan motivoitua koulunkäyntiin, kun opettajat vaan lohduttavat ja sanovat että kohta on talviloma.”

Työnohjauksella tarkoitetaan luottamuksellista vuorovaikutussuhdetta työntekijän tai työryhmän sekä koulutetun työnohjaajan välillä. Työnohjauksessa tutkitaan ja käsitellään työn vaatimuksiin, toimintatapoihin sekä omaan työrooliin liittyviä kysymyksiä ja tuetaan kehittymistä. Työnohjaus auttaa kehittämään työtapoja, tukemaan jaksamista sekä lisäämään työhyvinvointia, motivaatiota ja tuottavuutta.

Tavoite ohjaa työnohjausprosessia

Työnohjaus suuntautuu työntekijöille, ryhmälle, työyhteisölle tai johtoryhmälle. Työnohjaus on useamman tapaamiskerran oppimisprosessi, jossa mietitään yhdessä työnohjaajan kanssa erilaisia näkökulmia työhön. Kyse on luottamuksellisesta vuorovaikutuksesta, jossa keskustellaan ja pohditaan yhdessä. Onnistuneet työnohjausprosessit syntyvät siitä, että on selkeä tavoite. Yhteiset tavoitteet määrittelevät suunnan ja turvallinen ilmapiiri antaa luvan käsitellä omia tunteita, ajatuksia ja toimintatapoja luottavaisin mielin.

Ihmisen toiminnan ja käyttäytymisen pysyvät muutokset vievät aikaa. Työnohjausprosessit kestävät keskimäärin yli vuoden, mutta prosessi suunnitellaan yksilöllisesti asiakkaan kanssa.

Työnohjaaja auttaa kehittämään omaa tekemistä

Työnohjaukseen hakeudutaan useimmiten silloin, kun huomaa tarvitsevansa ulkopuolista tukea työhönsä yksilönä, ryhmänä, työyhteisönä tai johtajana. Jokaisella on yksilölliset tarpeet, jotka määritellään heti ensimmäisellä käynnilllä. Mikä on nykytilanne? Mitkä ovat tämänhetkiset haasteet? Mitkä ovat voimavarat?

Työnohjaaja tutkii työtä, työhön liittyviä kysymyksiä, kokemuksia ja tunteita pyrkien jäsentämään niitä. Säännölliset luottamukselliset keskustelut auttavat arvioimaan omaa tekemistä ja kehittämään sitä entistä paremmaksi. Mihin asioihin voin vaikuttaa? Mihin asioihin minun ei kannata kuluttaa energiaa? Miten käyttäydyn työpaikallani? Miten voin vaikuttaa työyhteisön hyvinvointiin? Miten minun kannattaisi toimia eri tavoin, että jaksaisin keskittyä paremmin?

Työnohjauksella motivoituneita ja hyvinvoivia työntekijöitä

Onnistunut työnohjaus auttaa parantamaan tapaa tehdä työtä, tukemaan jaksamista ja lisäämään työhyvinvointia, motivaatiota ja tuottavuutta. Työnohjauksen avulla syntyy kustannushyötyä, kun esimerkiksi sairauspoissaolot vähenevät lisääntyvän työhyvinvoinnin seurauksena. Sehän on ihan parasta, että on motivoitunut tekemään omaa työtään ja voi olla ylpeä siitä! Ettei ainoa motivoiva asia ole tuleva syysloma.

Tapaan paljon työnohjattavia vastaanotollani. Monet yrittäjät haluavat pohtia, miten voivat tehostaa oman yrityksensä prosesseja ja sen myötä kasvua ja kehitystä. He ovat valmiita laittamaan itsensä likoon ja tarkastelemaan omia tapoja tehdä työtä ja löytää parempia ratkaisuja toiminnalleen. Yksilöt pohtivat usein omaa jaksamistaan ja etsivät motivaatiota ja syvempää merkitystä työhönsä. Ryhmät haluavat taas yhdessä keskustella ja pohtia yhteisistä haasteistaan. Johtotehtävissä olevat haluavat kehittyä työn johdossa. Työnohjattavia on monenlaisia asiantuntijoista yksinyrittäjiin ja ohjattavat toimivat kaikilla toimialoilla.

Jutta Lundius
Psykoterapeutti, työnohjaaja (Story ry)

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 0922805267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita