ADHD ja seksuaalisuus – yleisiä vaikutuksia ja haasteita

ADHD ja seksuaalisuus – yleisiä vaikutuksia ja haasteita

ADHD (aktiivisuuden ja tarkkaavaisuuden häiriö) voi vaikuttaa seksuaalisuuteen monin tavoin, niin positiivisesti kuin haitallisesti ja vaikutukset vaihtelevat yksilöllisesti. ADHD:hen liittyy usein haasteita, jotka voivat heijastua seksuaaliseen käyttäytymiseen, kumppanisuhteisiin ja seksuaaliseen hyvinvointiin. Tässä blogikirjoituksessa käsittelemme muun muassa impulsiivisuuden, tarkkaavuuden haasteiden, aistiyli- ja aliherkkyyksien sekä tunnesäätelyn vaikutuksia seksuaalisuuteen ja parisuhteisiin.

ADHD ja impulsiivisuus seksuaalisessa käyttäytymisessä

ADHD:hen liittyy usein impulsiivisuutta, mikä voi näkyä seksuaalisessa käyttäytymisessä. Impulsiivisuus voi johtaa kiireellisiin tai harkitsemattomiin seksuaalisiin päätöksiin tai suhteiden aloittamiseen ilman riittävää pohdintaa. Impulsiivisuus ja vaarantunteesta tai jännityksestä kiihottuminen voi joskus johtaa vaarallisiin tilanteisiin seksin aikana. 

Tarkkaavuuden ja keskittymisen haasteet seksuaalisuudessa

Seksuaalisuus voi olla haasteellista, jos henkilö keskittyy helposti muihin ärsykkeisiin tai tuntee, että on vaikea ylläpitää keskittymistä kumppaniin. Tämä voi vaikuttaa esimerkiksi seksuaalisen nautinnon kokemiseen tai läheisyyden tunteeseen. Tarkkaavuuden haasteet liittyvät aisteihin ja niiden toimintaan. 

Aistiyliherkkyydet ja aliherkkyydet seksuaalisessa kokemuksessa

Aistien yli- tai aliherkkyydet voivat myös osaltaan vaikuttaa kokemukseen ja nautintoon seksin aikana. Herkät hipaisut iholla voivat tuntua ikäviltä ja ärsyttäviltä ja esimerkiksi naisen voi olla vaikea saavuttaa orgasmia, koska sukuelinalueella kosketus ei oikein tunnu miltään. Tuoksuherkillä seksin ja ihon hajut voivat tuntua liian voimakkailta tai luotantyöntäviltä ja ympäriltä kuuluvat äänet haitata. Vastaavasti jokin ääniärsyke esimerkiksi tietynlainen musiikki, voi parantaa keskittymistä. 

Emotionaaliset haasteet ADHD:ssa ja niiden vaikutus seksuaalisuuteen

ADHD voi lisätä ahdistusta, stressiä ja muita emotionaalisia haasteita, jotka voivat vaikuttaa seksuaaliseen hyvinvointiin ja parisuhteisiin. Näiden tunteiden käsittely voi olla vaikeampaa, mikä voi luoda jännitteitä kumppanin kanssa. Monet ADHD-piirteiset tunnistavat hyvin voimakkaana esiintyvää RSD-oireisuutta (Rejection sensitive dysphoria) joka tekee ihmisen hyvin herkäksi kaikenlaiselle torjunnan tunteelle. 

Seksuaaliset suhteet ja kommunikaatio

ADHD-piirteisyys voi vaikuttaa myös siihen, millä tavalla henkilö kommunikoi kumppaninsa kanssa seksuaalisista tarpeistaan ja toiveistaan – tai kommunikoidaanko niistä. Tämä voi johtaa väärinkäsityksiin ja vaikeuksiin luoda läheinen ja tyydyttävä seksuaalinen suhde. Edellä mainittu RSD voi vaikeuttaa keskustelua ja tunteiden käsittelyn vaikeudet saattavat helposti johtaa ”looppaamiseen”, jossa huomaa kiertävänsä samaa kehää ajatuksissa ja tunteissa. Usein tämä ”tapa” valitettavasti seuraa suhteesta toiseen, ellei siihen osaa hakea ammattiapua. Toisaalta on myös todettava, että seksistä ja omista tarpeista puhuminen on suurimmalle osalle meistä jollakin tasolla haastavaa. 

ADHD-lääkitys ja seksuaalinen halukkuus

ADHD:n hoitoon käytettävät lääkkeet, kuten stimulantit, voivat vaikuttaa seksuaaliseen halukkuuteen. Toisilla lääkkeet voivat vähentää seksuaalista halua, kun taas toisilla ne voivat parantaa keskittymiskykyä ja seksuaalista nautintoa. 

ADHD:n ja seksuaalisuuden välillä ei ole yhtä yleispätevää kaavaa, sillä jokaisen kokemus on yksilöllinen. On tärkeää, että henkilö, joka kokee ADHD:n ja seksuaalisuuden välillä vaikeuksia, keskustelee asiasta tarvittaessa ammattilaisen, kuten seksuaaliterapeutin kanssa. 

Kirjoittajasta

Kuvassa näkyy Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS) Liina Sievers, joka toimii seksuaaliterapeuttina Väestöliiton Terapiapalveluissa

Liina Sievers on toimintaterapeutti ja erityistason seksuaaliterapeutti NACS. Hän on suorittanut psykoterapian, kognitiivisen lyhytterapian, hyväksymis- ja omistautumisterapian sekä liikuntalääketieteen opintoja ja työskennellyt pitkään liikunta- ja hyvinvointialalla valmennus- ja koulutustehtävissä. Liina työskentelee Väestöliiton Terapiapalveluissa auttaen asiakkaitaan seksuaalisuuteen, ihmissuhteisiin ja kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin liittyvissä haasteissa ja kysymyksissä.

Varaa aika Soita