
Lähikoulutuksena toteutettava integratiivinen lyhytterapiakoulutus (40 op)
Tervetuloa opiskelemaan vaikuttavia vuorovaikutustaitoja Väestöliiton integratiiviseen lyhytterapiakoulutuksen!
Integratiivinen lyhytterapiakoulutus sisältää yleisimmät ratkaisukeskeiset ja kognitiiviset menetelmät sekä seksuaalisuuden kohtaamisen taidot terapiatyössä. Koulutus antaa valmiudet tulokselliseen ja vaikuttavaan terapiatyöhön lasten, nuorten ja aikuisten kanssa sekä taidon tehdä terapiatyötä niin yksilöiden kuin parien ja perheidenkin parissa. Koulutus on mahdollista suorittaa kokonaisuudessaan oman työn ohessa.
Lyhytterapia on mielenterveyden tukea, joka on helposti saavutettavaa keskusteluapua erilaisiin elämän kriisitilanteisiin ja muihin elämän solmukohtiin. Polku psykoterapiaan voi olla monelle liian pitkä ja monimutkainen – lyhytterapian avulla pystytään vastaamaan nopeasti ihmisten tuen tarpeeseen. Lyhytterapia antaa tarvittavia työkaluja oman mielen ja hyvinvoinnin kanssa työskentelyyn. Lyhytterapia hoitomuotona on kirjattu kansalliseen mielenterveysstrategiaan. Lyhytterapiaa voi antaa myös muu ammattilainen kuin psykoterapeutti.
Haku on nyt auki! Hakuaika päättyy 19.10.2025
Miksi juuri tähän koulutukseen?
Väestöliiton integratiivinen lyhytterapiakoulutus on rakennettu prosessiomaiseksi koulutuskokonaisuudeksi, jossa harjoitellaan konkreettisesti terapian tekemisen taitoja. Terapiatutkimuksessa vuorovaikutussuhde nousee keskeiseksi tekijäksi onnistuneessa ja vaikuttavassa työskentelyssä. Terapeutin on osattava mukautua asiakkaan odotuksiin ja autettava asiakasta löytämään hänelle itselleen toimiva tapa hyödyntää terapiaa. Tähän terapeutti tarvitsee tietoa useammasta terapiasuuntauksesta ja taitoja hyödyntää omassa työssään erilaisia tekniikoita.
Terapeutin tehtävänä on huolehtia oman ammatillisuuden vahvistumisesta hyödyntämällä erilaisia asiakkaalle sopivia työskentelytapoja ja samalla tutkia omaa kehittymistään terapeuttina. Koulutuspäivien aikana harjoitellaan kysymystekniikoita, läsnä olevan kuuntelun merkitystä, tutkitaan ratkaisukeskeisen ja kognitiivisen terapian viitekehyksen yhtäläisyyksiä ja eroja, tutustutaan seksuaaliterapian mahdollisuuksiin, työskennellään oman itsensä ja terapeutiksi kehittymisen kanssa. Ratkaisukeskeisen ja kognitiivisen viitekehyksen lisäksi opit työskentelemään parien ja perheiden kanssa, hyödyntämään asiakkaan verkostoja ja huomioimaan seksuaalisuuden merkitys ihmisen hyvinvoinnin kannalta. Tästä eri terapiasuuntausten teorioiden, käsitteellisten mallien ja tekniikoiden harjoittelun pohjalta syntyy Väestöliiton integratiivisen lyhytterapiakoulutuksen kokonaisuus.
Koulutuksen suoritettuasi voit toimia integratiivisena lyhytterapeuttina. Voit hyödyntää koulutuksessa saamia taitojasi nykyisessä työssäsi tai suunnata yrittäjän polulle. Lyhytterapeutti ei ole Valviran laillistama terveydenhuollon ammattinimike.
Kenelle koulutus sopii
Koulutus on ammatillista täydennyskoulutusta ja soveltuu sosiaali-, terveys-, opetus- tai kasvatusalan ammattilaisille, jotka haluavat hyödyntää lyhytterapeuttisia menetelmiä työssään ja lisätä ammatillista osaamistaan ja työssä jaksamistaan ratkaisu- ja voimavarakeskeisellä työotteella. Peruskoulutukseksi soveltuu sosiaali- ja terveys-, opetus- tai kasvatusalan opistoasteen tutkinto tai korkeakoulututkinto.
Koulutuksen tavoitteet
Koulutuksen jälkeen osaat käyttää ratkaisukeskeisiä ja kognitiivisia integroituja lyhytterapian menetelmiä ja soveltaa niitä omassa työssäsi. Lisäksi saat kattavat perustiedot mielenterveyden häiriöistä ja haasteista, terapeutin työtä ohjaavasta lainsäädännöstä sekä erilaisista psykologian osa-alueista.
Koulutuksen suoritettuasi osaat
- tunnistaa erilaisia mielenterveyden haasteita ja miten ne vaikuttavat hyvinvointiin eri asiakasryhmillä
- soveltaa integratiivisia terapiamenetelmiä työskennellessäsi lasten, nuorten, aikuisten, parien ja perheiden kanssa
- arvioida erilaisten menetelmien hyödyntämistä asiakastyössä
- perustella omia työskentelyvalintojasi teoreettisten viitekehysten kautta
- luoda asiakkaan kanssa toimivan yhteistyösuhteen
- tutkia oman toimintasi vaikuttavuutta asiakastyössä
- kiinnittää huomiota asiakkaan vahvuuksiin ja edistymiseen
- hahmottaa lyhytterapeuttisen työskentelyprosessin eri vaiheet
- kohdata ja ottaa puheeksi seksuaalisuuden kysymykset osana terapiatyötä
- tutkia yhdessä asiakkaan kanssa muutoksen mahdollisuuksia ja vahvistaa motivaatiota
- arvioida omaa kehittymistäsi integratiivisena lyhytterapeuttina
- hyödyntää työnohjauksellista tukea ammattitaitosi kehittymisessä
- tehdä turvallisesti lyhytterapeuttista työtä erilaisten asiakkaiden kanssa
- tehdä yhteistyötä asiakkaan moniammatillisissa verkostoissa ja auttaa asiakasta hyödyntämään verkostojaan
Koulutuksen sisältö
- 16 koulutuspäivää
- Pienryhmätyönohjausta 8 x 1,5 h
- Vertaisryhmätapaamiset 4 x 3 h
- Dokumentoitu asiakastyö (80 tuntia)
- Kirjallisuus (ratkaisukeskeisen, kognitiivisen, seksuaaliterapian ja psykiatrian peruskirjallisuus sekä muu oheislukemisto)
- Välityöskentely ja tehtävät
- Kirjallinen lopputyö lyhytterapeutin kasvun matkasta
Suoritustapa
Koulutus on laajuudeltaan 40 opintopistettä ja se järjestetään lähikoulutuksena, johon sisältyy 16 opetuspäivää ja lisäksi 12 tuntia (8 päivänä) asiakastyönohjausta pienryhmissä, itsenäisiä harjoituksia, vertaisryhmätyöskentelyä, kirjallisuuden lukemista sekä välitehtäviä. Opiskelija suorittaa vähintään 80 tuntia dokumentoitua lyhytterapeuttista työskentelyä asiakkaiden kanssa.
Lähiopetuspäivät järjestetään Helsingin keskustassa, Väestöliiton tiloissa, osoitteessa Kalevankatu 16, 00100 Helsinki.
Ryhmätyönohjaus järjestetään etänä. Tarkemmat ajankohdat ilmoitetaan myöhemmin.
Koulutuspäivät
ma–ti 17.–18.11.2025
to–pe 18.–19.12.2025
to–pe 12.–13.2.2026
pe 20.3.2026
to–pe 7.–8.5.2026
ti 18.8.2026
ma 28.9.2026
pe 23.10.2026
pe 27.11.2026
pe 22.1.2027
ma–ti 15.–16.3.2027 (päätöspäivät)
Koulutuksen hinta
Koulutuksen hinta on 2995 € (sisältäen alv). Koulutuksen hinnan voi maksaa joko yhdessä, kahdessa tai neljässä erässä. Koulutukseen hyväksytyille lähetetään 100 euron varausmaksu, joka vähennetään koulutuksen kokonaissummasta
Hakeminen ja lisätiedot
Koulutuksen hakuaika on nyt alkanut. Hakuaika päättyy 19.10.2025
Hakemukseen syötetään yhteystiedot ja siihen voi liittää vapaamuotoisen hakemuksen erillisenä dokumenttina.
Hakemuksessa tulee käydä ilmi:
- yhteystiedot
- koulutustausta
- työkokemus
- mahdollinen nykyinen työyhteisö
- miksi hakeudut koulutukseen ja mitkä ovat tavoitteesi
- miten toivoisit voivasi hyödyntää koulutusta tulevaisuudessasi
- mitkä ominaisuutesi tekevät sinusta mielestäsi soveltuvan lyhytterapeutiksi
Osa hakijoista saatetaan kutsua henkilökohtaiseen haastatteluun. Koulutuspaikat täytetään hyväksyttyjen hakemusten saapumisjärjestyksessä.
Vastuukouluttajat:
Kari Muhonen
Kouluttajapsykoterapeutti (ratkaisukeskeinen), MSc Solution Focused Therapy, erikoissosiaalityöntekijä, kasvatustieteiden maisteri, ammatillinen opettaja, työnohjaaja STOry.
Jonna Karimo
Psykoterapeutti, kliininen seksologi, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS)
Työnohjaus
Marjo Viinanen
Työnohjaaja, erityistason seksuaaliterapeutti, neuropsykiatrinen valmentaja, ratkaisukeskeinen lyhytterapeutti, perhe- ja paripsykoterapeutti koulutettava.
Lisätiedot
Lisätietoja koulutuksesta antaa koulutusvastaava Marjo Viinanen marjo.viinanen@vaestoliitonterapia.fi
Koulutus toteutetaan, mikäli soveltuvia osallistujia on riittävästi.
Pidätämme oikeuden muutoksiin.