Ratkaisukeskeisen psykoterapian kouluttajapsykoterapeuttikoulutus 2025-2027
Ratkaisukeskeisen psykoterapian kouluttajapsykoterapeuttikoulutus (45 op) syventää ratkaisukeskeisen psykoterapeuttikoulutuksen osaamista ja antaa valmiudet toimia kouluttajana, työnohjaajana ja kouluttajapsykoterapeuttina.
Koulutus toteutetaan Itä-Suomen yliopiston ja Väestöliiton Hyvinvointi Oy:n yhteistyönä.
Koulutusohjelma muodostaa prosessiluonteisen yhtenäisen koulutuskokonaisuuden. Kokonaisuus sisältää teoria-, menetelmä-, tutkimustaidollisia- ja pedagogisia opintoja sekä työnohjauksellisen osaamisen kehittämistä. Kouluttajapsykoterapeutin koulutusohjelman suoritettuaan opiskelijalla on sellainen kliininen, pedagoginen ja tutkimustaidollinen osaaminen, että hän on pätevä toimimaan opettajana ja ohjaajana psykoterapeutin nimikeoikeuteen johtavissa koulutuksissa.
Koulutusohjelma on valtakunnallisen yliopistojen psykoterapeuttikoulutuskonsortion suositusten mukainen.
Ajankohta: Kevät 2025 – Kevät 2027
Haku koulutukseen on nyt auki!
Kenelle koulutus on suunnattu
Koulutus on terveydenhuollon täydennyskoulutusta. Koulutukseen ovat hakukelpoisia asetuksen VA 1120/2010 koulutuksesta valmistuneet psykoterapeutit, joilla on Valviran myöntämä psykoterapeutin ammattinimike ja riittävä kliininen työkokemus ja osaaminen kouluttajakoulutukseen. Aikaisempi psykoterapeuttikoulutus voi olla myös muu kuin ratkaisukeskeinen, mutta sen tulisi kuitenkin vastata riittävästi kouluttajapsykoterapeutin koulutuksessa opetettavaa psykoterapiamenetelmää. Hakijan tulee huomioida, että Kouluttajapsykoterapeuttikoulutuksella ei saa Kelan pätevyyttä (kuntoutuspsykoterapia) mihinkään terapiamuotoon. Kuntoutuspsykoterapian palveluntuottaja voi kuitenkin halutessaan lisätä koulutustiedon Kelan palveluntuottajarekisterissä oleviin terapeutin koulutustietoihin.
Hakukelpoisuuteen vaaditaan 2 vuoden työkokemus psykoterapeutin työstä. Työtodistuksen lisäksi työkokemusta täsmennetään soveltuvuuden arvioinnin haastattelussa.
Koulutettavien soveltuvuus psykoterapeuttikoulutukseen todetaan etänä toteutettavalla ryhmämuotoisella haastattelulla sekä siihen liittyvällä ennakkotehtävällä. Soveltuvuuden arviointiin kutsutaan 40 hakijaa. Mikäli hakijoita on enemmän kuin 40, niin haastatteluun kutsutaan ensisijaisesti ratkaisukeskeisen viitekehyksen yksilöpsykoterapeutit ja tämän jälkeen hakijat kutsutaan psykoterapeutin työn työkokemuksen pituuden perusteella.
Opiskelijoiden hakukelpoisuuden tarkastamisesta vastaa Itä-Suomen yliopisto. Haastatteluista vastaa kouluttajataho.
Edellisten lisäksi vaaditaan henkilökohtainen soveltuvuus kouluttajapsykoterapeutiksi, riittävä englannin kielen taito ja tietotekniset valmiudet.
Koulutuksen sisältö
Opinnot jakautuvat kliinisten opintojen (20 op), pedagogisten opintojen (12 op) ja tutkimustaidollisten opintojen (13 op) opintokokonaisuuksiin, jotka toteutetaan toisiaan tukevina sisäkkäisinä prosesseina. Työnohjaus sisältyy osaksi kliinisiä opintoja.
Lähikoulutuspäiviä on yhteensä 21. Lisäksi yksi (1) koulutuspäivä pidetään etäkoulutuksena. Koulutuspäivien lisäksi suoritetaan osittain verkko-opintoina pedagogiset ja tutkimustaidolliset opinnot.
Opinnot edellyttävät opiskelijalta läsnäoloa koulutuspäivissä ja kaikkien opintojen suorittamista. Aikaisempien opintojen hyväksilukua ei käytetä.
Pedagogisista opinnoista 5 op osuus toteutetaan verkko-opintoina. Opintojen tavoitteena on vahvistaa pedagogista osaamista ja kouluttajana kasvamista. Verkkokoulutuksen jälkeen osaat
- suunnitella, kehittää ja arvioida ohjausta, opetusta ja koulutusta pedagogisen prosessin mukaisesti
- hyödyntää erilaisia pedagogisia lähestymistapoja ja – menetelmiä
- arvioida oppimisen prosessia, tuloksia ja pedagogisia ratkaisuja
Opintojakso koostuu verkkotallenteista, oppimistehtävistä ja oppimateriaalista. Tallenteet valaisevat teoreettista taustaa ja auttavat oman koulutustapahtumasi suunnittelussa osana kouluttajapsykoterapeuttikoulutusta. Koulutuksen voit suorittaa omaan tahtiisi osana kouluttajakoulutuksen etenemistä. Suositusaikataulu annetaan kouluttajakoulutuksen alkaessa. Verkko-opintojaksolla on opettaja ohjaamassa opintojen etenemistä.
Koulutuspäivät
Lähiopetuspäivät järjestetään Tampereen keskustassa, Väestöliiton Terapiapalveluiden tiloissa, osoitteessa Aleksanterinkatu 24 C, 33100 Tampere.
Ensimmäinen seminaari järjestetään 21.-22.3.2025.
Tarkat koulutuspäivät löytyvät Itä-Suomen yliopiston sivuilta: https://www.uef.fi/fi/jatkuva-oppiminen/ratkaisukeskeinen-kouluttapsykoterapeuttikoulutus
Koulutuksen hinta
Koulutuksen hinta on 9250 euroa, veroton palvelu.
Hinta sisältää teoria- ja menetelmäopinnot ja työnohjauksen.
* Mikäli verosäädöksissä tai niiden tulkinnassa tapahtuu muutoksia koulutuksen toteutusaikana, hintaan lisätään arvonlisävero.
Hakeminen ja lisätiedot
Hakuaika koulutukseen on alkanut.
Hakuaika päättyy 6.1.2025.
Tarkat hakuohjeet löydät Itä-Suomen yliopiston sivuilta: https://www.uef.fi/fi/jatkuva-oppiminen/ratkaisukeskeinen-kouluttapsykoterapeuttikoulutus
Vastuukouluttajat
Vastuukouluttaja
Kari Muhonen, KM, kouluttajapsykoterapeutti (ratkaisukeskeinen), työnohjaaja STOry – seminaariopetus, työnohjaus.
Kouluttajat
- Inga Järvinen, KM, kouluttajapsykoterapeutti (ratkaisukeskeinen), seminaariopetus, työnohjaus
- Lasse Salmi, MSc, kouluttajapsykoterapeutti (perheterapia), työnohjaaja STOry., seminaariopetus, työnohjaus
- Tarja Santalahti, esh, kliininen seksologi NACS, Väestöliiton Terapiapalveluiden johtava psykoterapeutti, seminaariopetus
- Kirsi Honkalampi, kliinisen psykologian professori UEF, kouluttajapsykoterapeutti (ratkaisukeskeinen), ratkaisukeskeisen psykoterapian tutkimus seminaariopetus.
Lisäksi varaus vieraileviin kouluttajiin sekä osallistuminen kansainväliseen seminaariin/kansainvälisen kouluttajan seminaaripäiviin.
Yliopistopedagogiset opinnot verkko-opintojaksolla opettajana pedagogiikan asiantuntija UEF.
Lisätiedot
Lisätietoja koulutuksesta saat Itä-Suomen yliopiston sivuilta: https://www.uef.fi/fi/jatkuva-oppiminen/ratkaisukeskeinen-kouluttapsykoterapeuttikoulutus