Musiikkiterapia

Musiikkiterapia on musiikkia ja terapiaa yhdistelevä terapiamuoto, jossa musiikin eri elementtejä kuten rytmi, harmonia, melodia, äänensävy, ja dynamiikka, käytetään vuorovaikutuksen keskeisenä välineenä yksilöllisesti asetettujen tavoitteiden saavuttamiseksi.

Musiikkiterapiaistunto on luova prosessi, jossa asiakkaalta ei edellytetä musiikillisia taitoja.

Musiikkiterapian menetelmät ovat esimerkiksi improvisaatiot soittimilla ja äänellä, laulaminen ja soittaminen, musiikin kuunteleminen, laulujen tekeminen, kehonilmaisu, piirtäminen ja maalaaminen, kirjoittaminen ja sanoittaminen. Menetelmien yhdistäminen on osoittautunut tehokkaaksi saavuttamaan asetettuja terapiatavoitteita.

Musiikkiterapia soveltuu lapsille, nuorille, aikuisille ja ikäihmisille.

Musiikkiterapialla voidaan saavuttaa myönteisiä tuloksia sekä fyysisten, että psyykkisten oireiden ja sairauksien hoidossa. Sen avulla voidaan stimuloida tai rauhoittaa, edistää itsetuntemusta sekä kehittää elämänhallintaa. Musiikki aktivoi alitajuista, tiedostamatonta mielenmaisemaa. Musiikin avulla voi käsitellä vaikeitakin asioita turvallisesti, symbolisen etäisyyden päässä. Musiikki saa aikaan vuorovaikutusta, antaa esteettisiä kokemuksia ja tuottaa mielihyvää. Musiikkia käytetään hyväksi myös kivun hoidossa.

Väestöliiton Terapiapalveluissa työskentelee laaja-alainen musiikkiterapeutti Eve Rannu, jonka vastaanotot sijaitsevat Lohjalla ja Raaseporissa.

Varaa aika Soita