Tahdon uuden elämän. Irti väkivaltaisesta suhteesta

Tahdon uuden elämän. Irti väkivaltaisesta suhteesta

Väkivaltaisesta suhteesta irtautuminen on tabu, josta vihdoin on saatu ensi käden tietoa. Tavallinen suomalainen perheenäiti kirjoitti parisuhteesta lähtemisen auki nimimerkillä Hannele Rauta.

Suomessa yli 40 % perhe- ja lähisuhdeväkivallasta on avio- ja avopuolisoiden välistä väkivaltaa. Avio- ja avopuolisoiden sekä entisten puolisoiden välisessä väkivallassa uhri on noin 80 prosentissa tapauksista nainen. Naisten toteuttama väkivalta on useammin henkistä väkivaltaa. Kaikki väkivalta on tuomittavaa.

Moni joutuu aikojen saatossa, väkivaltaisessa suhteessa, kietoutumaan manipuloinnin, alistamisen ja pelottelun verkkoon niin, ettei yksinkertaisesti kykene vapautumaan. Hannele Raudan viesti jokaiselle väkivaltaisesta suhteesta kärsivälle on selkeä: Lähde. Hae apua. Tukea ja turvaa on tarjolla. Älä luovuta. Valmistaudu. Suunnittele. Puhu.

Myös psykoterapian piirissä viesti väkivallan uhreille on selkeä: ”Ykkösasia on aina turvallisuus. Varmista turvallisuutesi suhteessa ja lähtiessäsi suhteesta”. Väkivaltaisesta suhteesta lähteminen on uhrille se kaikkein vaarallisin vaihe.

Parisuhdeväkivaltaan syyllistyvistä moni käyttäytyy muillakin elämänalueilla väkivaltaisesti. Siksi niin kirjoittaja ”Hannele ” kuin moni muukin samassa tilanteessa elänyt miettii, miksi ei havahtunut varoitusmerkkeihin aikaisemmin? Mutta väkivallan pelko on tehokas keino edistää pelottelijan omia tavoitteita. Pelko sokaisee.

Kirjoittaja kuvaa avioeron, huoltajuuskiistojen ja eron jälkeisen vainon järkyttävän yksityiskohtaisesti. Tilanteiden todentuntua vahvistaa edelleen Hannelen ratkaisu haastatella läheisiä, eroa seuranneita ihmisiä. Miltä hänen tilanteensa näytti ja kuulosti? Miten toiset kestivät kiusaamisen, joka kohdistui kaikkiin läheisiin? Miten lapset?

Suosittelen lämpimästi kirjaa alan ammattihenkilöstölle. Tämä on ilmiö, joka on tunnistettava, vaikka väkivallan kohde itse usein peittelee, vähättelee tai peloissaan selittelee mustelmiaan. Rikoksen uhria on autettava. Suosittelen kirjaa heille, jotka elävät väkivallan tai väkivallan uhan alla, ja väkivaltaisesta suhteesta eroaville. Kirja tarjoaa vertaistukea sekä tietoa ja oivallisten listan tahoista, joista voi hakea apua.

Rauta, Hannele (2014, Nemo): Tahdon uuden elämän. Irti väkivaltaisesta suhteesta.

Heli Vaaranen
psykoterapeutti

Varaa aika puhelimitse: 09 2280 5267  tai  nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita