Seksuaalista väkivaltaa kohdannut – tukeudu toiseen ihmiseen

Seksuaalista väkivaltaa kohdannut – tukeudu toiseen ihmiseen

Suomessa seksuaalisen väkivallan uhriksi joutuu tuhansia ihmisiä vuodessa. Tässä joukossa on mukana kaikenikäisiä naisia, miehiä ja lapsia. Seksuaalisen väkivallan käsite pitää sisällään esimerkiksi ahdistelun, häirinnän ja luvattoman koskettelun. Raiskaus on yksi vakavimmista seksuaalisen väkivallan muodoista, jossa tekijä loukkaa uhrin intimiteettiä, oikeutta kehon koskemattomuuteen sekä seksuaalista itsemääräämisoikeutta.

Raiskauksen seuraukset voivat olla uhrille erityisen haavoittavia ja tämän vuoksi erilaiset mielen ja kehon tavat reagoida tapahtuneeseen ovat hyvin luonnollisia. Joskus lapsuudessa tapahtuneen seksuaalisen väkivallan muisto voi aktivoitua vasta aikuisuudessa. Uhri kohtaa usein häpeän ja voimattomuuden tunnetta sekä itsesyytöstä ja turvattomuutta. Turvattomuuden tunne voi johtaa toimintakyvyn haasteisiin esimerkiksi työelämässä ja ihmissuhteissa. Keho puolestaan reagoi tapahtumaan usein uni- ja keskittymisvaikeuksilla. Raiskaus vaikuttaa ihmisen elämään hyvin yksilöllisesti ja voi käsittelemättömänä traumana vallata tilaa uhrin elämästä kokonaisvaltaisesti.

Trauman aiheuttamien jälkien kanssa ei tulisi jäädä yksin. Jokaisella seksuaalista väkivaltaa kohdanneella on oikeus tulla kuulluksi ja saada hoitoa teon jättämiin psyykkisiin jälkiin. Ensisijaisesti kannattaa löytää lähipiiristä luotettava ihminen, johon voi tukeutua tapahtuman jälkeen. Läheinen ihmisen kulkee tärkeänä tukena myös mahdollisen rikosprosessin läpikäymisessä.

Seksuaalista väkivaltaa kohdanneella on myös oikeus saada psykososiaalista tukea ammattilaisilta, joilla on terapeuttisia keinoja tukea trauman aiheuttamien tunteiden ja vaikutuksien kohtaamisessa sekä niistä toipumisessa. Terapiaan kannattaa hakeutua etenkin silloin, kun huomaa jatkuvia haasteita elämänhallinnassa. Monet kokevat läheisen ihmisen tuen yhdistettynä luottamukselliseen terapiasuhteeseen tehokkaaksi selviytymiskeinoksi. Maksuton ja matalan kynnyksen apu löytyy puhelin- ja nettipalveluista ja tämä on monelle turvallinen ensiaskel hoitoon hakeutumisessa.

On hyvin luonnollista, että läheisen ihmisen tai ammattiauttajan kohtaaminen ja reaktiot jännittävät ja tämän vuoksi seksuaalista väkivaltaa kohdanneen henkilön on joskus vaikea avautua tapahtuneesta. Tämä voi johtua itsesyytöksistä ja vaikeudesta muodostaa selkeitä muistikuvia tapahtuneesta, mikä on hyvin tyypillistä trauman jälkeen. Kokemuksista kertominen auttaa usein saamaan järjestyneemmän kuvan tapahtuneesta ja tätä myöden mahdollisuuden hallinnan tunteelle.

Jokaisella ihmisellä on oikeus keholliseen koskemattomuuteen ja omiin rajoihin. Kun koskemattomuutta on loukattu, on tärkeää, ettei jää yksin muistojen ja niiden aiheuttamien reaktioiden kanssa. Ihmisellä on hyvät mahdollisuudet selviytyä traumasta eikä traumaattinen tapahtuma määritä loppuelämää. Tukeutuessa toiseen henkilöön, taakkaa ei kuitenkaan tarvitse kantaa yksin.

Jonna Karimo
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS)

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 09 2280 5267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita