Rehellisyys vahvistaa luottamusta

Rehellisyys vahvistaa luottamusta

Luottamuksen rakentuminen vaatii rehellisyyttä. Se vaatii tietoa siitä, mitä itse ajattelee ja mitä toinen ajattelee. Omia ajatuksia tulee tuoda suhteessa myös esille. Luottamuksen tunteeseen kuuluu myös se, että toinen toimii, niinkuin on ajatellut hänen toimivan.

Kenenkään ei tarvitse olla virheetön

Sanotaan ettei ihminen kaipaa virheettömyyttä, vaan asioiden käsittelyä virheen sattuessa. Olen tästä aivan samaa mieltä. Parisuhteessa voi olla monenlaisia rikkomuksia toista kohtaan, mutta melkein mistä vain voi päästä yhdessä eteenpäin, jos asioista puhutaan rehellisesti. Virheettömyys ei siis ole luottamuksessa kiinni pitävä liima, vaan ennemminkin se, kuinka toimii virheen jälkeen. Tärkeää on, kertooko toinen mitä on tapahtunut vai jättääkö asian kertomatta. Esimerkiksi uskottomuuden tai valehtelun yhteydessä voi olla ratkaisevaa, että pyrkiikö toinen tekemään asioita sen eteen, ettei vastaavaa enää tapahdu.

Elokuvissa ja ohjelmissa näkee paljon sitä, että parisuhteessa ja ylipäätään ihmissuhteissa ei kerrota rehellisesti, kun on mokattu. Kumppani ei välttämättä kerro edes työpaikan potkuista toiselle osapuolelle, vaan pyrkii saamaan asian nopeasti korjatuksi. Hän yrittää viimeiseen asti välttää toisen reaktion kohtaamista tai mokan myöntämistä. Elokuvissa monet asiat voivat olla viihteen kannalta toimivia, mutta oikeassa elämässä salailu ei vahvista luottamusta tai yhteiseen hiileen puhaltamista. Paljastuessaan salailu tuo ison kolauksen luottamukseen.

Luottamuksen voi menettää kokonaan tai siihen voi tulla säröjä. Voit miettiä, onko luottamus mennyt vain tietyn asian suhteen vai kokonaan. On mahdollista tuntea luottamusta kumppania kohtaan tavallisissa arkipäiväisissä asioissa, mutta kokea sitten jossain tietyssä asiassa luottamus menetetyksi. Esimerkiksi voi olla, että luottaminen on haastavaa, kun kumppani on humalassa ystävien kanssa baarissa, jos siellä on ennenkin sattunut jotain ikävää. Luottaminen voi kuitenkin tuntua helpolta esimerkiksi lasten hoitoon ja arjen pyörittämiseen liittyvissä asioissa.

Luottamus voi kehittyä suhteessa

Luottamus on parisuhteessa asia, joka voi muuttua vuosien mittaan ja siinäkin voi kehittyä. Voitte laittaa tavoitteeksenne olla luotettavia toinen toisillenne ja käydä yhdessä läpi odotuksia ja toiveitanne. Keskustelkaa asioista avoimesti. Parisuhde voi olla myös riittävän hyvä, vaikka et luottaisikaan toiseen täysin. Jos luottamusta ei kaikissa tilanteissa ole, on tärkeää puhua siitä rehellisesti ja hyväksyä toisen mahdollisuus olla epäluotettava.

Luotatko sinä itseesi? Onko asioita missä tiedät, että saattaisit toimia vastoin kumppanisi luottamusta? Näistäkin asioista voi keskustella parisuhteessa, jos haluaa. Yleensä asiat eivät ole niin mustavalkoisia kuin haluaisimme ajatella. Samoin on luottamuksen kanssa. Siinäkin voi kehittyä ja luotettavuutta voi opetella. Aitoa luottamusta ei kuitenkaan synny, jos ei uskalla olla rehellinen toiselle tai edes itselleen. Rehellisyys on tärkein työkalu luottamuksen vahvistamiseen.

Mitä sinä ajattelet luottamuksesta?

Silja Matsi
Ratkaisukeskeinen terapeutti

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 0922805267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita