Seksuaaliterapiakoulutus seksuaalineuvojille ja seksuaaliterapian täydennyskoulutus psykoterapeuteille 2025-2026

Seksuaaliterapiakoulutus seksuaalineuvojille ja seksuaaliterapian täydennyskoulutus psykoterapeuteille 2025-2026

Koulutuksen laajuus: 30 op
Aikaväli: 3.4.2025-10.4.2026
Viimeinen hakupäivä: 3.3.2025

Huomaa muuttunut ajankohta!

Tavoitteet

Koulutuksen tavoitteena on, että opiskelija saavuttaa valmiudet toimia seksuaaliterapeuttina ja saa lisää valmiuksia kohdata seksuaalisuuteen liittyviä kysymyksiä työssään.

Opiskelun aikana koulutettavan tiedot ja taidot seksuaalisuudesta kasvavat teoriaopiskelun, ammatillisen osaamisen tarkastelun ja jatkuvan oman itsen kehittämisen sekä reflektiivisen ryhmätyönohjauksen avulla.

Ammatilliset erikoistumisopinnot/täydennyskoulutus toteutetaan monimuoto-opiskeluna ja se on mahdollista suorittaa työn ohessa.

Kohderyhmä 

Koulutukseen valittavan seksuaalineuvojan tulee olla sosiaali-, terveys-, kasvatus- tai muun soveltuvan alan ammattilainen, jolla on alan korkeakoulututkinto, tai sosiaali- ja terveysalan vanhamuotoinen opintoasteen tutkinto ja seksuaalineuvojakoulutus tai vastaava määrä seksologian perusopintoja.

Seksuaaliterapian täydennyskoulutukseen hakeutuvalla tulee olla Valviran hyväksymä psykoterapiapätevyys. Seksuaalineuvojakoulutusta ei edellytetä, mutta ainoastaan ne psykoterapeutit, joilla on aiemmin suoritettu seksuaalineuvojakoulutus, voivat hakea pohjoismaista auktorisointia (NACS).

Ohjelma

Kaikille yhteistä lähiopiskelua on 13 kahden päivän seminaaria, yhteensä 26 päivää. Seminaareista 3 toteutetaan etäopiskeluina. Lähiopetuspäiviin sisältyy 183 tuntia opetusta ja 33 tuntia reflektiivistä ryhmätyönohjausta (8 op). Lisäksi itsenäisenä työskentelynä suoritetaan 272 tuntia (10 op) seksuaaliterapeuttista asiantuntijuuden vahvistamista ja päättötyö 189 tuntia (7 op) sekä henkilökohtaista kehitystä ja osaamista tukevia opintoja 135 tuntia (5 op). Koulutuskokonaisuuden laajuus on 30 op. Koulutuksessa käytetään myös vierailevia alansa erityisasiantuntijoita luennoitsijoina sekä kokemuskouluttajia.

Koulutuksessa opitaan seksuaaliterapeuttisia menetelmiä toiminnallisten ja psykoseksuaalisten ongelmien hoitamiseen yksilö- ja pariterapiamenetelmin. Psykoterapeuttien kohdalla tavoitteena on, että terapeutti voi integratiivisen työotteen avulla käyttää erilaisia seksuaaliterapeuttisia menetelmiä ja tekniikoita toiminnallisten ja psykoseksuaalisten ongelmien hoitamiseen yksilö- ja pariterapiamenetelmin oman psykoterapeuttisen viitekehyksen rinnalla.

Koulutus sisältää ryhmätyönohjausta, joka täyttää NACS auktorisoinnin kriteerit. Koulutuksen työnohjaajat ovat kliinistä työtä tekevät seksuaaliterapeuttia ja koulutettuja työnohjaajia. (NACS auktorisoinnin kriteeri).

Koulutus perustuu seksologiseen monitieteelliseen tietoperustaan ja menetelmäosaaminen eri terapiasuuntausten viitekehyksiin.

Koulutus täyttää Nordic Association for Clinical Sexology (NACS) -järjestön auktorisointivaatimukset. Auktorisoinnin hakijaa koskevat vaatimukset löytyvät www.seksologinenseura.fi

Opiskelijalta odotetaan alan kirjallisuuteen perehtymistä ja opitun soveltamista työhön koko opiskelun ajan tehtävän asiakastyön muodossa, sekä perustaitoja tietotekniikasta.

Koulutuspäivät ja – paikka

Koulutuksen suunnitellut lähiopetuspäivät ovat:

Seminaari 13.-4.4.2025, ei työnohjausta
Seminaari 28-9.5.2025
Seminaari 35-6.6.2025, etänä
Seminaari 414-15.8.2025
Seminaari 54-5.9.2025
Seminaari 69-10.10.2025, etänä
Seminaari 76-7.11.2025
Seminaari 84-5.12.2025
Seminaari 98.-9.1.2026
Seminaari 105.-6.2.2026
Seminaari 115.-6.3.2026
Seminaari 129.-10.4.2026, ei työnohjausta

Lähiopetuspäivät toteutetaan Väestöliiton koulutustiloissa, Kalevankatu 16 A, 00100 Helsinki.

Kouluttajat

Jonna Karimo
Psykoterapeutti, kliininen seksologi, erityistason seksuaaliterapeutti (NACS)

Karoliina Kruuna (Vuohtoniemi)
Erityistason seksuaaliterapeutti (NACS), seksiriippuvuusterapeutti, työnohjaaja, ammatillinen opettaja

Osallistumismaksu

4440 euroa (sis. 25,5% alv), jonka voi maksaa yhdessä, kahdessa tai viidessä erässä.

Hintaan sisältyvät yhteinen lähijaksojen opetus, etäopintojen ja päättötyön ohjaus sekä reflektiivinen ryhmätyönohjaus (33h). Koulutuspäivien aikana tarjotaan aamu- ja päiväkahvi.

Hakeminen ja lisätiedot

Täytä hakemuslomake seuraavasta linkistä: https://link.webropolsurveys.com/S/0E24ADAF58212858 Liitä mukaan mahdolliset todistuskopiot. Katso tästä ohjeet avoimen hakemuksen tekemiseen. Osa hakijoista saatetaan kutsua henkilökohtaiseen haastatteluun. Koulutuspaikat täytetään hyväksyttyjen hakemusten saapumisjärjestyksessä. Haku loppuu 3.3.2025.

Koulutukseen ilmoittautumisen peruuttaminen on mahdollista 3.3.2025 asti.

Lisätiedot

Lisätiedot koulutuksesta koulutusvastaavalta Marjo Viinaselta sähköpostitse marjo.viinanen@vaestoliitonterapia.fi

Koulutus toteutetaan, mikäli soveltuvia osallistujia on riittävästi.
Pidätämme oikeuden muutoksiin.

Usein kysytyt kysymykset

Paljonko seksuaaliterapiakoulutus maksaa?

4440 euroa (sis. 25,5% alv), jonka voi maksaa yhdessä, kahdessa tai viidessä erässä.

Mitä koulutuksen hintaan kuuluu?

Hintaan sisältyvät yhteinen lähijaksojen opetus, etäopintojen ja päättötyön ohjaus sekä reflektiivinen NACS auktorisointi kelpoinen ryhmätyönohjaus (33h). Koulutuspäivien aikana tarjotaan aamu- ja päiväkahvi.

Miksi valita Väestöliiton terapiapalveluiden koulutus?

Pääkouluttajamme tekevät itse kliinistä seksuaaliterapeutin työtä. Lisäksi koulutuksessa vierailee useita ulkopuolisia alan johtavia kouluttajia.

Koulutukseen kuuluu 33h ryhmätyönohjausta, joka täyttää NACS auktorisoinnin kriteerit.

Miten koulutus toteutetaan?

Seksuaaliterapiakoulutus toteutetaan hybridikoulutuksena niin, että pääpaino on lähipäivissä. Lähipäivät ovat Helsingissä Kalevankadulla. Muutama seminaari toteutuu etänä. Työnohjaus on sisällytetty koulutuspäiviin.

Kenelle seksuaaliterapeuttikoulutus on soveltuva?

Koulutukseen valittavan seksuaalineuvojan tulee olla sosiaali-, terveys-, kasvatus- tai muun soveltuvan alan ammattilainen, jolla on alan korkeakoulututkinto, tai sosiaali- ja terveysalan vanhamuotoinen opintoasteen tutkinto ja seksuaalineuvojakoulutus tai vastaava määrä seksologian perusopintoja.

Voit hakea koulututukseen Valviran hyväksymänä psykoterapeuttina, jolloin koulutus toimii seksuaaliterapian lisäkoulutuksena.

Mitä on NACS auktorisointi?

Koulutuksen käytyäsi, voit hakea NACS auktorisointia Suomen seksologisen seuran kautta. SSS on osa pohjoismaista NACS:ia ( Nordic Association for Clinical Sexology), joka myöntää pohjoismaisen auktorisoinnin seksuaaliterapeuteille. Tätä varten seksuaaliterapeutin on oltava sosiaali-, terveys-, kasvatus- tai muun soveltuvan alan ammattilainen, jolla on alan korkeakoulututkinto, tai sosiaali- ja terveysalan vanhamuotoinen opintoasteen tutkinto ja seksuaalineuvojakoulutus, riittävä määrä kokemusta seksuaaliterapiasta ja työnohjauksesta. Lisää auktorisoinnista voit lukea täältä Seksuaaliterapeutti — Suomen Seksologinen Seura (fias.fi)

Varaa aika Soita