Meistä tulee perhe! – Perhe ja vanhemmuus, osa 1

Meistä tulee perhe! – Perhe ja vanhemmuus, osa 1

Meistä tulee perhe! on neliosaisen Perhe ja vanhemmuus -blogisarjan ensimmäinen osa. Uusi blogikirjoitus julkaistaan torstaisin.

Meistä tulee perhe on lause, joka on jossain muodossa tulevan vanhemman mielessä. Vauvan odotusaika on monien, myös uusien tunteiden aikaa. Tulevien vanhempien ajatuksissa risteilee odotuksia, toiveita ja mielikuvia siitä, millaista on olla vanhempi ja siitä, millainen on meidän oma perheemme, meidän yksikkömme, meidän porukka. Vanhemmiksi voidaan tulla monella tavalla, vaikka usein perheen muotoutuminen alkaa siitä, kun päätetään hankkia vauva tai siitä, kun nainen huomaa olevansa raskaana. Myös adoption tai sijaisvanhemmuuden kautta perheeksi kasvaminen on oma ainutlaatuinen polkunsa.

Odottava äiti kokee suuria muutoksia kehossaan raskausaikana

Vanhemmaksi tuleminen on muutos, johon liittyy monenlaisia tunteita. Nainen kokee konkreettisesti, kuinka uusi elämä kasvaa hänen sisällään. Hän kokee aivan uusia fyysisiä tuntemuksia ja myös usein aivan uusia tunteita. Raskausaikana koetaan usein pahoinvointia, etenkin alkuraskaudessa. Monilla on myös kipuja, kun elimistö sopeutuu uuteen tilanteeseen ja kasvava uusi ihminen ottaa oman tilansa äidin vatsassa. Raskaus tuntuu usein fyysisesti myös hyvältä, ainakin jossain vaiheessa. Usein nukkuminen syvenee ja unimaailmasta tulee rikkaampaa. Kasvava vatsa on kaunis ja ihana. On ihmeellistä huomata, kuinka hienosti keho sopeutuu uuden elämän kasvattamiseen, vaikka se toisinaan tuntuisi vaikealta. Myös vauvan isä voi osallistua pikkuisen fyysisen kasvun kokemiseen olemalla äidin lähellä ja antamalla vauvan tuntea kätensä vatsanpeitteen läpi ja juttelemalla vauvalle.

Uudet tunteet voivat hämmentää tuoreita vanhempia

Jokainen uutta perheenjäsentä odottava vanhempi kokee yksilöllisesti omia ainutlaatuisia tunteitaan. Ilon, jännityksen ja rakkauden lisäksi odottavat vanhemmat saattavat kokea epävarmuutta, pelkoa ja ahdistustakin. Vastuu pienestä ihmisestä voi tuntua valtavan suurelta ja uudelta asialta. Ajatus siitä, että vauvan vanhempana pitäisi tunnistaa nälkä, väsymys, kipu ja muu epämukavuus, saattaa tuntua kohtuuttomalta.

Kun vauva sitten syntyy, alkaa opetteleminen. Kun vauva itkee, on hyvä kokeilla erilaisia tapoja, miten häntä voi auttaa. Jos hän ei halua syödä, ei ehkä ole kysymys nälästä. Joskus vauvat ovat levottomia ja itkuisia siksi, etteivät ne osaa rauhoittaa itseään, kun ovat väsyneitä. Kun vanhempi oppii tuntemaan vauvansa, hän huomaa millainen liike tai hyräily juuri hänen vauvaansa rauhoittaa. Kun vauva on sitten muutaman viikon vanha ja väläyttää maailman suloisimman hymyn vanhemmalleen, pilvet taivaalta katoavat ja aurinko alkaa paistamaan. Saman tunteen voi saada aikaan tyytyväinen unissaan imemisliikkeitä lupsuttava pienokainen. Kaikki vaiva on sen arvoista.

Pariskunnasta perheeksi

Vauvan odotus ja syntymä synnyttää perheen tämän pienen ihmisen ympärille. Millaista on muuttua pariskunnasta perheeksi? Aikuiset joutuvat laittamaan jo odotusaikana vauvan edun oman etunsa edelle. Kuitenkin myös aikuisten tarpeista tulee pitää hyvää huolta uudessa kokoonpanossa. Aluksi kaikki vanhempien ajatukset voivat mennä vauvan hoitoon ja kaikki muu saattaa jäädä toisarvoiseksi. Tässäkin vaiheessa on tärkeää pitää mielessä myös vanhempien keskinäisen suhteen hoitaminen. Muuten voi käydä niin, että puolisoista toinen voi ajautua ikään kuin perheen ulkokehälle ja vieraantua puolisostaan ja jopa vauvastaankin. Keskusteluyhteyden säilyttäminen ja vauva-arjen jakaminen yhdessä pitää yllä hyvää yhteyttä. Vauva-arjen tasapuolinen jakaminen ei aina ole mahdollista, mutta se, että molemmat ovat kiinnostuneita sen iloista ja suruista, on tärkeää. On tärkeää puhua yhdessä uudesta arjesta. Myös pariskunnan keskinäiselle suhteelle, läheisyydelle ja seksille täytyy jälleen löytyä oma aikansa viimeistään sitten, kun vauva-arki alkaa olla niin tuttua ja uuteen tilanteeseen on jo hieman totuttu.

Ensiaskeleet perheenä on tärkeä elämänvaihe. Vauvan odotusaikana on hyvä luoda mielikuvia tulevasta lapsesta ja muotoutuvasta perheestä. Uuden perheenjäsenen tulon myötä alkaa loppuelämän pituinen matka. Tuleva pienokainen muuttaa tulevien vanhempien elämän. Hän tulee olemaan aina osa vanhempiaan, perhettään ja sukuaan. Hän on aluksi lähellä hyvin konkreettisesti, ja myöhemmin hän itsenäistyy askel askeleelta ja vie näin läheisensä kohti uusia elämänvaiheita.

Perhe ja vanhemmuus -blogisarja syventyy perheen erilaisiin vaiheisiin ja ilmiöihin. Blogisarjan neljä osaa käsittelevät perheeksi kasvamista, aikuisten välistä kommunikointia, sisarusten välistä suhdetta sekä vanhempien eron vaikutusta perheeseen. Perhe ja vanhemmuus -sarjan kirjoittaja Marja Laakso on pari- ja perhepsykoterapeutti, erityisopettaja ja työnohjaaja.

Lue myös:

Perheen kommunikointi ja tunteiden näyttäminen – Perhe ja vanhemmuus, osa 2
Sisarusten nahistelu – Perhe ja vanhemmuus, osa 3
Ero – Perhe ja vanhemmuus, osa 4

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 0922805267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita