Väestöliiton blogi

Digitalisaation ja parisuhteiden murros: Kohti kestävää yhdessäoloa

Väestöliiton Väestöpäivää vietetään keskiviikkona 14.5. Aiheena on tänä vuonna ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointi digitalisoituvassa arjessa. Olet tervetullut mukaan Väestöpäivään striimin kautta tai katsomalla tallenteen!

Digitalisaatio on mullistanut arkeamme. Se ei vaikuta vain tapaan, jolla teemme töitä tai kulutamme mediaa vaan myös siihen, miten tapaamme toisiamme ja rakennamme ihmissuhteita. Teknologian kehittyminen on avannut uusia mahdollisuuksia kumppanuuden löytämiseen, mutta samalla se saattaa vaikeuttaa kestävästi toimivien parisuhteiden muodostamista.

Väestöliiton Perhebarometrin mukaan suurin osa nuorista aikuisista toivoo vakiintunutta parisuhdetta. Neljä viidestä 18–29-vuotiaasta pitää avo- tai avioliittoa itselleen ihanteellisena parisuhteen muotona pitkällä aikavälillä. Tämä halu kumpuaa luonnollisesta kaipuusta yhteenkuuluvuuteen ja emotionaaliseen tukeen. Kaikki eivät kuitenkaan löydä toivomaansa kumppanuutta – syitä tähän löytyy monesta suunnasta. Vaikka deittisovellukset, sosiaalinen media ja virtuaaliset tapaamiset tarjoavat valtavan kirjon kontakteja, ne voivat samalla edistää pintapuolista ja tilapäistä vuorovaikutusta. Loputtomalta vaikuttavien valintojen aikakaudella saatamme kärsiä juuri siitä, että vaihtoehtojen runsaus estää todellisen läheisyyden syntymisen.

Digitalisaatiolla on kaksiteräinen vaikutus parisuhteiden muodostumiseen. Toisaalta teknologian tarjoamat mahdollisuudet helpottavat erilaisten ihmisten tapaamista ja auttavat yhdistämään samanhenkisiä yksilöitä, jotka keskustelevat, jakavat ja löytävät yhteisiä mielenkiinnon kohteita. Näin syntyy potentiaalia rakentaa suhteita, joissa arkisista hetkistä tulee merkityksellisiä. Toisaalta online-yhteydet voivat luoda illuusion yhteydestä samalla kun aito läsnäolo ja kasvokkain kommunikoiminen jäävätkin vähemmälle. Väestöliiton tutkimusten mukaan digilaitteiden käyttö ei ainoastaan haasta kestävien parisuhteiden muodostumista vaan myös heikentää parisuhdetyytyväisyyttä.

Parisuhteiden tukeminen on välttämätöntä

Tämän päivän Suomessa on välttämätöntä panostaa parisuhteiden muodostumiseen ja yhdessä pysymiseen, paitsi yksilön psykologisen hyvinvoinnin myös perheellistymisen edistämisen vuoksi. On tärkeää, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut, koulutusjärjestelmät ja sosiaalinen ympäristö tukevat nuoria aikuisia sekä heidän ammatillisessa ja inhimillisessä kasvussaan että heidän kyvyssään muodostaa ja ylläpitää merkityksellisiä parisuhteita, heidän niitä toivoessaan.

Digitalisaatio on jo täällä. Meidän on opittava ratkaisemaan, kuinka kohtaamme ne mahdollisuudet ja haasteet, jotka se tuottaa inhimilliseen vuorovaikutukseen. Vain tukemalla kestäviä parisuhteita aktiivisesti voimme luoda edellytykset perheellistymiselle ja yhteisölliselle hyvinvoinnille. Tämä on sen kaltainen pyrkimys, joka vaatii kaikkien sektoreiden, valtion, kuntien ja kansalaisjärjestöjen, yhteistä panosta.

Väestöliitto on tehnyt työtä suomalaisten parisuhteiden vahvistamiseksi jo 80 vuoden ajan. Väestöntutkimuslaitoksemme tuottaa luotettavaa tutkimustietoa parisuhteista ja niihin liittyvistä toiveista, maksuttomat palvelumme tukevat matalalla kynnyksellä ja asiantuntevasti monenlaisia perheitä ja pareja heidän erilaisissa elämäntilanteissaan. Väestöliiton ja Parisuhdekeskus Katajan toukokuun alussa solmima liitto vahvistaa entisestään ja merkittävällä tavalla tätä parisuhdeosaamisen kokonaisuutta. Yhdessä Väestöliitto ja Väestöliiton Parisuhdekeskus Kataja voivat yhä paremmin vastata parien ja parisuhdetta toivovien ihmisten tarpeisiin muuttuvassa maailmassa.

Tiina Ristikari
Toimitusjohtaja, Väestöliitto

Uusimmat julkaisut

Digitalisaation ja parisuhteiden murros: Kohti kestävää yhdessäoloa

Väestöliiton Väestöpäivää vietetään keskiviikkona 14.5. Aiheena on tänä vuonna ihmisten ja yhteisöjen hyvinvointi digitalisoituvassa arjessa. Olet tervetullut mukaan Väestöpäivään striimin kautta tai katsomalla tallenteen! Digitalisaatio on mullistanut arkeamme. Se ei vaikuta vain tapaan, jolla teemme töitä tai kulutamme mediaa vaan myös siihen, miten tapaamme toisiamme ja rakennamme ihmissuhteita. Teknologian kehittyminen on avannut uusia mahdollisuuksia kumppanuuden […]

Kuka suojelisi päihdeperheiden lapsia?

Kävin taloyhtiön asioissa muuan nuorukaisen luona. Hän oli kotona, telkkari auki ja pöydällä hyvää vauhtia hupeneva kossupullo. Kello oli 11 aamulla. ” Mulla on vapaapäivä” , hän selitti. Mietin, että tämä on pienituloiselle miehelle halvin tapa saada pää sekaisin ja viettää kalsarikännipäivä. Se on myös helppoa ja luultavasti opittu tapa viettää vapaapäivää. Suomessa on yli 89 […]

Korona on lisännyt eriarvoisuutta parisuhteiden ja perheiden välillä

Tutkimusten mukaan huono-osaisuus yhteiskunnassamme kasautuu valitettavasti usein samoihin perheisiin. Koronapandemia on tuonut näkyväksi tämän kipeän eriarvoisuuden. Pandemian myötä joissain perheissä tiivistynyt arki on tuonut kaivattua yhdessäoloa. Toisiin perheisiin taas on kasautunut taloudellista epävarmuutta, tärkeiden tukipalvelujen katkeamista ja huolta terveydestä. Pahimmillaan paine purkautuu lisääntyneenä päihteiden käyttönä ja riitaisuutena, jopa väkivaltana. Parisuhdekeskus Katajan tuottamissa kyselyissä (2020/2021) keskeinen […]

Varaa aika Soita