Saa myös erota – Parisuhteen karikot, osa 3

Saa myös erota – Parisuhteen karikot, osa 3

Saa myös erota on neliosaisen Parisuhteen karikot -blogisarjan kolmas osa. Uusi blogikirjoitus julkaistaan perjantaisin.

Parisuhde vaatii vaivannäköä

Parisuhteen eteen tulee olla halu tehdä töitä. Liian helposti ei kannata luovuttaa, sillä asiat ja toimintatavat, joita ei suostu näkemään ja kohtaamaan tässä parisuhteessa, tulevat eteen sitten siinä seuraavassa. Siksi usein oikea kysymys onkin, Onko tämä se parisuhde, jossa ollaan valmiita oppimaan itsestä ja toisesta? Pariskunnan tulee olla valmis opettelemaan niitä elementtejä, joilla rakennetaan yhteistä ja hyvää parisuhdetarinaa.

Jos kokee, ettei omassa parisuhteessa ole hyvää tahtoa, keskinäistä kunnioitusta tai arvostusta, on hyvä pysähtyä miettimään, miksi näin on ja mitä asialle voisi tehdä. Tähän työhön tarvitaan parisuhteen molemmat osapuolet. Joskus toinen ei tähän työhön suostu ja usein pelkästään toisen työ ei riitä.

Mikään ei oikeuta huonoa kohtelua

Ulkopuolisen voi olla vaikeaa ymmärtää, miksi joku ei lähde huonosta parisuhteesta. Sellaisesta suhteesta, jossa kohtaa satuttavaa ja rikkovaa kohtelua jatkuvasti. Usein suhteeseen jäädään, koska halutaan uskoa kumppanin muutokseen ja kykyyn ymmärtää, miten pahalta hänen toimintansa tuntuu. Kaltoinkohtelua kokeva puoliso tarvitsee myös vahvistusta omalle itsekunnioitukselleen ja -arvostukselleen, jotta lähteminen olisi mahdollista. Usein kaltoinkohtelua kokeva puoliso ajattelee, että jos hän vain itse osaisi toimia toisin, niin toinen ei joisi, haukkuisi, raivoaisi, pettäisi tai jotain muuta, millä rikkoo parisuhdetta. Yleensä suhteessa on myös jotain hyvää, ja se ylläpitää hentoa toivetta siitä, että vielä joku päivä kaikki muuttuu hyväksi. On helppoa myös ajatella, että jos vain joku päivä itse oppisi olemaan erilainen, se riittäisi. Mutta kun ei riitä.

Monesti parisuhteessa on sellaisia asioita, joiden kanssa toisen osapuolen on vaikea elää. Silloin, jos parisuhteessa on vahingollisia riippuvuuksia, fyysistä tai henkistä väkivaltaa, on tilanne vaikea. Jokainen päättää itse, kuinka kauan odottaa toisen vastuunottoa rikkovasta toimintatavastaan. Sitten kun ei jaksa enää odottaa, voi olla järkevää erota. Joskus pitää osata luovuttaa ja päästää irti. Toisinaan se on kaikkien etu, etenkin lasten. Mikään ei ole lapsille niin raskasta, kuin elää pelon ilmapiirissä odottaen, milloin hauras rauha taas rikkoutuu. Joku viisas on joskus sanonut, että on aika lähteä, kun sattuu enemmän jäädä.

Yksin ei voi tehdä huonosta suhteesta hyvää

Usein se puoliso, joka kokee parisuhteessa rikkovaa, ahdistavaa ja huonoa kohtelua, oli se sitten mitä tahansa, koittaa vaikuttaa asiaan kaikin keinoin. Hän saattaa tapella, huutaa, vaatia, pyytää, rukoilla, vedota järkeen, jankuttaa, asettaa ehtoja ja aikatauluja, itkeä ja peilata, miten pahalta huono kohtelu tuntuu. Valitettavasti nämä keinot harvoin auttavat. Huonoa kohtelua kokeva puoliso tekee kaiken, mitä osaa. Mikään ei kuitenkaan auta, koska ensisijainen ongelma ei ole hänessä.

Näissäkin tilanteissa parisuhteet usein jatkuvat pitkään. Oman jaksamisen ja terveydenkin uhalla. Siihen asti, kunnes mitta täyttyy ja saa tukea. Täytyy ymmärtää, ettei ole mitään, mitä voi tehdä kumppanin vastuuttomuuden edessä. Monesti väärin kohdeltu puoliso kokee lähtiessään tehneensä suhteen eteen kaiken, minkä pystyi. Yksin ei kuitenkaan pysty tekemään huonosta parisuhteesta hyvää.

Jossain tapauksissa siis kannattaa erota. Jokainen on oikeutettu tavoittelemaan oman näköistä elämää, tasapainoista parisuhdetta ja onnellisuutta. Ja joskus siihen tarvitaan olosuhteiden muutos – ero parisuhteesta, jossa ei ole tulevaisuutta. Mikään ei oikeuta huonoa ja satuttavaa kohtelua. Ei yhtään mikään!

Parisuhteen karikot -blogisarja syventyy pitkän parisuhteen haasteisiin. Blogisarjan neljä osaa käsittelevät aikuisten haitallisia käyttäytymismalleja, uskottomuutta, eroa ja yhteisen elämän haasteita. Parisuhteen karikot -sarjan kirjoittaja Maritta Joki on kognitiivinen lyhytterapeutti sekä Ihminen tavattavissa -terapeutti.

Lue myös:

Aikuisia ja lapsia vai aikuisia lapsia – Parisuhteen karikot, osa 1
Uskottomuus – Parisuhteen karikot, osa 2
Yhdessä läpi elämän – Parisuhteen karikot, osa 4

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 0922805267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita