Yhdessä läpi elämän – Parisuhteen karikot, osa 4

Yhdessä läpi elämän – Parisuhteen karikot, osa 4

Yhdessä läpi elämän on neliosaisen Parisuhteen karikot -blogisarjan viimeinen osa.

Ihastuminen, rakastuminen ja onnen huuma. Voi jopa tuntua siltä, että kumppani parantaisi kaikki haavat ja paikkaisi kaikki aiemmat vaille jäämiset. Tuntuu kokonaiselta toisen lähellä. Helposti tulee ajateltua, olisiko tämä se sielunkumppani, jota varten on synnytty. Yhteinen koti, yhteiset lapset ja yhteinen elämä. Onnellinen, tasapainoinen ja hyväntahtoinen. Mitään muuta ei tahdota, kuin tehdä toinen onnelliseksi. Tunne on vahva ja molemmin puolinen.  

Haasteita kuitenkin tulee, se on väistämätöntä. Haasteet alkavat siinä vaiheessa, kun se, miten haluaa tehdä kumppanin onnelliseksi ei olekaan se, millä hän tulee onnelliseksi. Kumppani ei ehkä halua elää niin kuin itse haluaisi hänen elävän eikä itse osaa toimia niin kuin ehkä pitäisi. Rakkauden kieltä voi olla vaikea nähdä ja ymmärtää. Voi myös olla haastavaa sanoittaa omia tarpeita tai kuulla aidosti kumppanin toiveita. Kumppani ei luultavasti voikaan täyttää omia vajeita, vaikka alussa niin uskottiin. Joutuuko vastuun omasta onnellisuudesta kuitenkin kantamaan itse?

Onnellisen parisuhteen resepti

Riittääkö onnelliseen parisuhteeseen se, että hyväksyy toisen erilaisuuden ja erillisyyden? Entä se, että saa toisen nauramaan ja hyvät keskustelut syntyvät töistä ja politiikasta? Onko parisuhde elämänpituinen koulu, jossa opetellaan tekemään kompromisseja tai sietämään turhautumista? Parisuhde taitaa todellisuudessa opettaa enemmän itsestä kuin kumppanista.  Parisuhteessa tulisi oppia olemaan onnellinen kumppanin kanssa ja myös ilman häntä. Onnellisuuden kokemuksen löytäminen kumppanin kanssa voi olla vaikeaa, sillä hän on keskeneräisyydessään ihan yhtä tavallinen kuin itsekin on. Myös kumppanilla on omat vahvuudet, heikkoudet ja erilaisuudet. Arkinen suhde voi olla suuri muutos alkuhuuman oletusarvoon, että toinen tekee onnelliseksi pelkällä olemassa olollaan.

Pitkän ja onnellisen parisuhteen resepti taitaakin olla se, että oppii iloitsemaan yhteisistä hetkistä, vaikka ne eivät aina olisikaan täydellisiä. Tärkeää on myös hyväksyä, että alkuhuuman onnen ja rakkauden tunteet kokee aina silloin tällöin, eikä edes odota niitä hetkiä olevan kaiken aikaa. Jos omat odotukset suhdetta kohtaan eivät muutu matkalla, niin vaikeuksia on varmasti luvassa. On myös tärkeää kertoa ja sanoittaa toiselle, mitä itse juuri sillä hetkellä kaipaa. Jos jatkuvasti odottaa toisen tajuavan, mitä itse tarvitsee kertomatta hänelle, ei onnellisuus lisäänny.

Rakkaus on rehellisyyttä, avoimuutta ja lupaa olla sellainen kuin on. Se on luottamusta, turvallisuutta ja toisen hyväksymistä sellaisena kuin hän on. Muista kiireen keskellä ainakin nämä:

Ja parasta koko matkassa kumppanin kanssa on se, että parisuhdetaitoja voi aina opetella. Parisuhdelukutaidon opetteleminen on elämän mittainen projekti, joka palkitsee yhä uudestaan ja uudestaan. Oman vastuun tunnistaminen ja yhteisen tarina rakentaminen kannattelee pitkään ja parisuhde voi kasvaa ja kehittyä eri elämänvaiheiden mukaan. Lähde hakemaan yhdessä kumppanisi kanssa vastauksia näihin kysymyksiin:

Onko tämä se parisuhde, jossa olen valmis kohtaamaan itseni ja ottamaan vastuun toimintatavoistani?
Onko tämä se parisuhde, jossa haluamme onnistua, epäonnistua ja kasvaa yhdessä?

Niin kauan, kuin molemmilla on hyvää tahtoa ja lupa olla ihminen kaikkine ominaisuuksineen, matkaa kannattaa jatkaa yhdessä.

Parisuhteen karikot -blogisarja syventyy pitkän parisuhteen haasteisiin. Blogisarjan neljä osaa käsittelevät aikuisten haitallisia käyttäytymismalleja, uskottomuutta, eroa ja yhteisen elämän haasteita. Parisuhteen karikot -sarjan kirjoittaja Maritta Joki on kognitiivinen lyhytterapeutti sekä Ihminen tavattavissa -terapeutti.

Lue myös:

Aikuisia ja lapsia vai aikuisia lapsia – Parisuhteen karikot, osa 1
Uskottomuus – Parisuhteen karikot, osa 2
Saa myös erota – Parisuhteen karikot, osa 3

Varaa aika terapiaan puhelimitse: 0922805267 tai nettiajanvarauksesta.

Varaa aika Soita